Eko zona

01.06.2022.

13:31

Autor: HRT

Eko zona

Eko zona

Foto: HTV / HRT

Emisiju Eko zona u njezinu novom izdanju ne propustite u srijedu, 8. lipnja, u 11:10 na Prvom programu HTV-a.

Europska organizacija Pesticide Action Network nedavno je objavila istraživanje koje dokazuje da države članice Europske unije ne smanjuju upotrebu pesticida iako to nalaže Europska komisija. Još 2011. zabranjena je upotreba 55 najštetnijih pesticida no njihovi su tragovi na voću i povrću još učestaliji nego prije.

Potkraj lipnja Europska komisija će predstaviti novu uredbu o smanjenju uporabe pesticida. No većina zemalja Europske unije nije implementirala ni onu staru iz 2009. čiji je cilj, među ostalim, bio koristiti pesticide isključivo kao posljednje sredstvo jer su to štetne tvari. Naime, nagomilavaju se u tlu te šire kroz vodu i zrak.

Krov i parkiralište oko zgrade HRT-a na zagrebačkom Prisavlju uskoro će krasiti sunčana elektrana. Bit će izgrađena uz pomoć Regionalne energetske agencije SZ Hrvatske, s kojom je HRT potpisao sporazum.

Dolina Slapnice nalazi se u Parku prirode Žumberak Samoborsko gorje. 

video thumb

Urednik emisije je Mladen Iličković. Novinari su Mladen Iličković, Snježana Babić i Stephanie Stelko.

Emisiju, osim na Prvom programu, možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja Eko zone. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!