Eko zona

12.01.2023.

10:15

Autor: HRT

Eko zona

Eko zona

Foto: HTV / HRT

U emisiji Eko zona srijedom na Drugom programu u 17:15 govorimo o ekologiji, održivom razvoju, održivom gospodarenju otpadom, obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti. Na popularno-edukativan način emisija promiče važnost zaštite okoliša.

U emisiji 25. siječnja donosimo:

Đurđevac je jedan od prvih hrvatskih gradova koji je uveo energetske uštede zbog energetske krize pokrenuvši projekte niza solarnih elektrana. No na shvaćaju samo energetsku tranziciju ozbiljno već i cirkularnu ekonomiju jer su dovršili projekte sortirnice i kompostane. 

Poznato je da je ris u Hrvatskoj i susjednim zemljama pred izumiranjem jer su sve životinja u bliskom srodstvu. Kako bi se spasila dinarska populacija stručnjaci su u Hrvatsku i Sloveniju do sada ispustili 15 risova uhvaćenih u Karpatima.

Željko Brigljević proizvodi pogone za pirolitičku depolimerizaciji u kojima se plastika grije kako bi se proizvelo gorivo. 

Agronom Aleksandar Bulović napisao je knjigu "Organski vrtlari - Posljednja legija 21. stoljeća" - o otrovima oko nas i u nama.

Nedavno je u Zagrebu predstavljen autobus na vodik u javnome gradskom prijevozu. 

Lokve u Majkovima, pored Slanog, prvi su herpetološki rezervat u Hrvatskoj. 

Novinarka je Snježana Babić, a urednik emisije Mladen Iličković.

Emisiju, osim na Drugom programu, možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja Eko zone. Posjetite i Facebook stranicu emisije Eko zone

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!