Eko zona

26.01.2023.

07:44

Autor: HRT

Eko zona

Eko zona

Foto: HTV / HRT

U emisiji Eko zona srijedom na Drugom programu u 17:15 govorimo o ekologiji, održivom razvoju, održivom gospodarenju otpadom, obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti. Na popularno-edukativan način emisija promiče važnost zaštite okoliša.

U novom izdanju emisije 1. veljače donosimo:

Električni i elektronički otpad najbrže je rastuća vrsta otpada na svijetu. U njega, među ostalim, spadaju hladnjaci, štednjaci, mobiteli, računala. Tako će od 16 milijardi mobilnih telefona koliko ih je danas u uporabi čak pet milijardi završiti kao otpad.

Strane zelene vijesti: Skopje treći najgori grad po kvaliteti zraka na svijetu, hipotermijski šok šimšiša tijekom hladnog vala u Teksasu, nevladina organizacija FUNDAECO u suradnji s Agencijom UN-a za izbjeglice zapošljava ih na poslovima zaštite ugroženih životinja u Gvatemali, prva japanska pučinska vjetroelektrana.

Europski savez udruga za borbu protiv uporabe štetnih pesticida otkrio je u svojem izvješću da se izbjegavaju europska pravila za njihovo iskorištavanje. 

Centar Rudolf Steiner izdao novi Sjetveni priručnik.

Najava solarnih elektrana na javnim krovovima u Splitu. 

Znanstvenici zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje s tvrtkom Frigo plus u europskom istraživačko-razvojnom projektu razvijaju novu dizalicu topline s prirodnom po okoliš neštetnom radnom tvari.

Urednik emisije je Mladen Iličković koji je ujedno i novinar uz Snježanu Babić, Danijelu Bratić Erceg i Željka Valčića.

Emisiju, osim na Drugom programu, možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja Eko zone.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!