Ekspres pukovnika Von Ryana

27.01.2022.

12:45

Autor: HRT

Nedjelja, 30. siječna na Prvom

Nedjelja, 30. siječna na Prvom

Foto: Ekspres pukovnika Von Ryana / film

U ciklusu Zlatno doba Hollywooda, u nedjelju 30. siječnja na Prvom programu u 23 sata prikazujemo film Ekspres pukovnika Von Ryana. 

Kolovoz 1943. Američki pukovnik Joseph Ryan nađe se u talijanskom zarobljeništvu, u logoru s uglavnom britanskim ratnim zatočenicima na čelu s bojnikom Ericom Finchamom. S kapitulacijom Italije logor pada u ruke zarobljenika koji se obračunaju sa zapovjednikom logora, te pobjegnu uz pomoć njegova zamjenika, kapetana Orianija. Međutim, njemačke okupacijske trupe ih zarobe i smjeste u vlak koji ih vozi prema sjeveru. Ryan i Fincham odluče pokušati staviti vlak pod svoju kontrolu...

Nedjelja, 30. siječnja na Prvom

Nedjelja, 30. siječnja na Prvom

Foto: Ekspres pukovnika Von Ryana / film

Sredinom šezdesetih godina legendarni Frank Sinatra (Odavde do vječnosti, Čovjek sa zlatnom rukom) bio je glumački iznimno plodan, pa je tako u jednoj, 1965. godini glumio u tri filma, od kojih je jednog, None But the Brave, ratnu dramu nastalu u američko-japanskoj koprodukciji, i režirao (to je bio njegov jedini redateljski projekt). 

Iste godine Sinatra je u domovini svojih predaka Italiji snimio također ratni film Ekspres pukovnika Von Ryana, u kojem je ostvario glavnu ulogu, a partner mu je bio britanski glumac Trevor Howard (Kratak susret, Treći čovjek, Juriš lake konjice). Jedinu žensku ulogu u filmu izvrsno je odigrala Raffaela Carrà, zvijezda talijanskih spektakala, kojoj je to bio prvi i jedini američki.

Nedjelja, 30. siječnja na Prvom

Nedjelja, 30. siječnja na Prvom

Foto: Ekspres pukovnika Von Ryana / film

Uz Franka Sinatru, Trevora Howarda i Raffaelu Carru u filmu glume i Brad Dexter, Sergio Fantoni, John Leyton, Edward Mulhare, Wolfgang Preiss.

Scenarij su napisali Wendell Mayes i Joseph Landon (prema romanu Davida Westheimera), a redatelj je Mark Robson.

Urednik Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!