El Cid

02.04.2022.

12:28

Autor: HRT

Nedjelja, 17. travnja na Prvom

Nedjelja, 17. travnja na Prvom

Foto: El Cid / film

Američko-talijanski povijesni spektakl El Cid slijedi u nedjelju, 17. travnja, u 22:40 na Prvom programu HTV-a. Riječ je o jednoj od najvećih holivudsko-talijanskih koprodukcija koju najbolje predstavlja osnovni glumački par filma Charlton Heston i Sophia Loren, iako se pojavljuje još niz talijanskih glumaca kao što su Raf Vallone i Massimo Serato.

Radnja filma zbiva se 1080. godine. Španjolski vitez Rodrigo Diaz de Vivar uspijeva ujediniti dvije Španjolske - kršćansku i maursku - u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, arapskog emira Bena Yussefa koji nastoji zavladati Iberijskim poluotokom. Rodrigo Diaz, poznat i po svojim križarskim pohodima, kasnije je slavljen kao jedan od najvećih španjolskih nacionalnih junaka i znatno je poznatiji pod nadimkom El Cid.

Nedjelja, 17. travnja na Prvom

Nedjelja, 17. travnja na Prvom

Foto: El Cid / film

Redatelj Anthony Mann inzistirao je da se film snimi u Europi kako bi se iskoristili srednjovjekovni dvorci i tako filmu dala što veća doza precizne povijesne rekonstrukcije. Iako vrlo bogate scenografije i kostimografije, izvrsne kolor fotografije Roberta Kraskera te sjajne glumačke podjele, El Cid je imao samo jednu nominaciju za Oscara: skladatelj Miklos Rosza i pisac stihova Paul Frances Webster bili su nominirani za pjesmu Falcon and the Dove.

U filmu iz 1961. godine glume Charlton Heston, Sophia Loren, Herbert Lom, Genevieve Page, John Fraser, Raf Vallone, Hurd Hatfield, Massimo Serato.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!