12:59 / 06.03.2021.

Autor: HRT

Estera i kralj

Subota, 20. ožujka na Trećem

Subota, 20. ožujka na Trećem

Foto: Estera i kralj / film

U subotu, 20. ožujka na Trećem programu u 18:30 prikazujemo film Estera i kralj. Povijesni spektakl jedan je od posljednjih filmova legendarnog američkog redatelja Raoula Walsha (Visoka Sierra, Burne dvadesete), jednog od najvećih autora u povijesti Hollywooda.

Utemeljen na starozavjetnoj Knjizi o Esteri, Walshov film (neki potpisuju kao koredatelja Walshova tadašnjeg pomoćnika Marija Bavu, kasnije kutnog autora horora) imponira raskošnom produkcijom, vješto režiranim spektakularnim prizorima i slojevitijim karakterima od onih koji su tih godina prikazivani u popularnom žanru povijesnog i biblijskog spektakla. 

U glavnim su ulogama markantni Richard Egan (300 Spartanaca) i lijepa Joan Collins (Zemlja faraona), kasnije planetarno popularna zahvaljujući ulozi pokvarene Alexis, u glasovitoj sapunici Dinastija.

Perzija, nekoliko stoljeća prije Krista. Nakon osvajačkih pohoda u Egipat perzijski kralj Ahasver vraća se kući i otkriva kako mu je njegova žena Vašti bila nevjerna, a ni njegov prvi suradnik Haman nije mirovao radeći mu iza leđa. Nakon što Ahasver otjera nevjernu Vašti, na dvor dolaze najljepše žene kraljevstva, među kojima mora odabrati buduću suprugu. Poduzetni Haman nastoji ubaciti svoju kandidatkinju, želeći tako što više utjecati na kralja, no Ahasver odabire lijepu i poštenu Esteru.

U glavnim su ulogama Joan Collins, Richard Egan, Denis O'Dea, Sergio Fantoni i Rik Battaglia.

Scenarij potpisuju Raoul Walsh i Michael Elkins, redatelji su Raoul Walsh i Mario Bava.

Urednik je Dean Šoša.

Subota, 20. ožujka na Trećem

Subota, 20. ožujka na Trećem

Foto: Estera i kralj / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!