Eurovizija mladih glazbenika 2022., prijenos

22.07.2022.

14:08

Autor: HRT

Ivan Petrović-Poljak

Ivan Petrović-Poljak

Foto: promo / promo

U subotu 23. srpnja na Trećem programu u 21 sat prenosimo veliko finale Eurovizije mladih glazbenika 2022.

Eurovizija mladih glazbenika, međunarodno natjecanje klasičnih glazbenika na različitim instrumentima u dobi od 12 do 21 godine, koje pod okriljem Europske radiodifuzijske unije u bijenalnom ritmu traje već četiri desetljeća, ove se godine održava u Montpellieru u Francuskoj.

U dvorani Opera Berlioz u kompleksu Corum natjecat će se devetero glazbenica i glazbenika na violini, violončelu, klarinetu, trombonu i klaviru iz Njemačke, Austrije, Belgije, Norveške, Francuske, Poljske, Švedske, Češke i Hrvatske.

Mladi virtuozi izvest će najatraktivnije ulomke iz koncertantnog repertoara 19. i 20. stoljeća iz pera Čajkovskog, Dvořaka, Wieniawskog, Lizsta, Webera, Elgara, Saint-Saënsa, Šostakoviča i Tomasija uz Nacionalni orkestar Montpellier Occitanie pod ravnanjem Pierrea Dumoussauda.

video thumb

Hrvatske boje branit će osamnaestogodišnji pijanist Ivan Petrović-Poljak, pobjednik hrvatskog izbora za Euroviziju 2020. koja se nije održala zbog pandemije koronavirusa.

Tko će biti dobitnik prve nagrade odlučit će žiri u sastavu: Mūza Rubackyté, pijanist i predsjednik, Tedi Papvrami, violinist, Nora Cismodi, oboistica, Christian-Pierre La Marca, violončelist i Jean-Pierre Rousseau, umjetnički ravnatelj Festivala Radio France Occitanie Montepellier u čijem se sklopu održava Eurovizija mladih glazbenika 2022.

Eurovizija mladih glazbenika 2022. - subota, 23. srpnja na HTV3

Eurovizija mladih glazbenika 2022. - subota, 23. srpnja na HTV3

Foto: promo / promo

Završnica eurovizijskog natjecanja jedan je od ukupno 86 programa u sklopu ovog Festivala koji u najboljoj maniri javnog servisa od 1985. u drugoj polovici srpnja nudi vrhunske izvedbe klasične, jazz i popularne glazbe spajajući staro i novo, glazbene doajene i debitante. Prijenos uzbudljive večeri producira Francuska televizija, a uz brojnu međunarodnu publiku moći će ga pratiti i gledatelji Trećeg programa HTV-a.  

Urednica i komentatorica je Ivana Kocelj

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!