Fanny i Alexander

16.05.2023.

08:47

Autor: HRT

Petak, 26. svibnja na Trećem

Petak, 26. svibnja na Trećem

Foto: Fanny i Alexander / film

Švedski film slavnoga redatelja Ingmara Bergmana Fanny i Alexander prvotno je bio osmišljen kao četverodijelna televizijska saga, no tek je kasnije, dužine nešto više od puna tri sata, prilagođen prikazivanju u kino-dvoranama. 

Riječ je o potresnom, dojmljivom djelu koje nosi upečatljive autobiografske elemente (aluzije na kruti protestantski odgoj kakav je imao sam redatelj Bergman), a koje je na osebujan način podijeljeno u tri stilski različite cjeline: prvu, vezanu uz toplinu roditeljskog doma, drugu, koja opisuje hladnoću obitelji protestantskog očuha, te treću, koja se odnosi na "pronađenu" utjehu u domu židovskog prijatelja. Uz brojne druge, film je osvojio četiri Oscara: za najbolji strani film, fotografiju, kostime i scenografiju. Psihološku dramu Fanny i Alexander prikazujemo u petak, 26. svibnja na Trećem programu u 22:45.

Petak, 26. svibnja na Trećem

Petak, 26. svibnja na Trećem

Foto: Fanny i Alexander / film

Neimenovani švedski gradić, početak 20. stoljeća. Alexander i Fanny maloljetna su djeca poznatog švedskog redatelja Oscara, a njihova majka Emilie glumica i mecena mjesnog kazališta.

Njihovo djetinjstvo prožeto je odlascima na predstave, zanimanjem za laternu magicu, radosnim božićnim darivanjem, kada se tradicionalno okuplja cijela obitelj. Nakon što njihov otac iznenada umre, majka se preuda za mjesnoga biskupa, strogog i rigoroznog muškarca.

Od samoga početka osjećajući odbojnost, djeca izravno pokazuju netrpeljivost prema očuhu, novom domu i ostalim ukućanima. Ipak, ostarjeli Židov, trgovac umjetninama Isak, pružit će toplinu i utjehu ovoj nesretnoj djeci...

U glavnim su ulogama Pernilla Allwin, Bertil Guve, Börje Ahlstedt, Gunn Wallgren, Eva Frling, Allan Edwall, Jarl Kulle, Christina Schollin, Jan Malmsjö, Erland Josephson.

Scenarij i režiju potpisuje Ingmar Bergman.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!