09:20 / 18.08.2021.

Autor: HRT

Fanny i Alexander

Ponedjeljak, 30. kolovoza na Trećem

Ponedjeljak, 30. kolovoza na Trećem

Foto: Fanny i Alexander / film

Oscarima ovjenčana švedska psihološka drama slavnoga redatelja Ingmara Bergmana, Fanny i Alexander, na rasporedu je u ponedjeljak, 30. kolovoza, u 23:20 na Trećem.

Radnja filma mještena je u neimenovani švedski gradić, početkom 20. stoljeća. Alexander i Fanny maloljetna su djeca poznatog švedskog redatelja Oscara, a njihova majka Emilie glumica je i mecena mjesnog kazališta.

Njihovo djetinjstvo prožeto je odlascima na predstave, zanimanjem za laternu magicu, radosnim božićnim darivanjem, kada se tradicionalno okuplja cijela obitelj. Nakon što njihov otac iznenada umre, majka se preuda za mjesnoga biskupa, strogog i rigoroznog muškarca.

Od samoga početka osjećajući odbojnost, djeca izravno pokazuju nesnošljivost prema očuhu, novom domu i ostalim ukućanima. Ipak, ostarjeli Židov, trgovac umjetninama Isak, pružit će toplinu i utjehu ovoj nesretnoj djeci...

Film Fanny i Alexander prvotno je bio osmišljen kao četverodijelna televizijska saga, no tek je kasnije, dužine nešto više od puna tri sata, prilagođen prikazivanju u kinodvoranama.

Riječ je o potresnom djelu koje nosi upečatljive autobiografske elemente (aluzije na kruti protestantski odgoj kakav je imao sam redatelj Bergman), a koje je na osebujan način podijeljeno u tri stilski različite cjeline: prvu, vezanu uz toplinu roditeljskog doma, drugu, koja opisuje hladnoću obitelji protestantskog očuha, te treću, koja se odnosi na "pronađenu" utjehu u domu židovskog prijatelja.

Uz brojne druge, film je osvojio četiri Oscara: za najbolji strani film, fotografiju, kostime i scenografiju.

U filmu FANNY OCH ALEXANDER iz 1982. godine glume Pernilla Allwin, Bertil Guve, Börje Ahlstedt, Gunn Wallgren, Eva Frling, Allan Edwall, Jarl Kulle, Christina Schollin, Jan Malmsjö, Erland Josephson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!