Filmska večer: Klasici i filmska glazba

29.01.2022.

20:13

Autor: HRT

Subota, 5. veljače na Trećem

Subota, 5. veljače na Trećem

Foto: Aleksandar Nevski/Oktobar / film

U subotu 5. veljače na Trećem programu ne propustite filmsku večer posvećenu klasicima i filmskoj glazbi.

U ovotjednim Posebni dodacima s našim najboljim filmskim kritičarima i filmolozima razgovaramo razgovaramo o klasicima i filmskoj glazbi ruskih skladatelja Sergeja Prokofjeva i  Dmitrija Šostakoviča.  Filmska večer započinje povijesnom dramom Aleksandar Nevski u 20:10. 

video thumb

Sovjetski film Aleksandar Nevski, snimljen 1938. godine, režirao je Sergej Eisenstein. Prikazuje pokušaj teutonskih vitezova Svetog Rimskog Carstva da osvoje Novgorod u 13. stoljeću pri čemu ih je porazio knez Aleksandar, poznatiji kao Aleksandar Nevski (1220.-1263.).

Aleksandar Nevski bio je prvi, a ujedno i najpopularniji od tri Eisensteinova zvučna filma. Američko udruženje filmskih kritičara 1939. dodijelilo je Aleksandru Nevskom nagradu za najbolji strani film.

U 22:15 na rasporedu je film Oktobar, nijemi propagandni film o Februarskoj i Oktobarskoj revoluciji 1917. godine.

Naslov je preuzet iz knjige Deset dana koji su potresli svijet Johna Reeda. Film je naručio Prezidij Centralnog izvršnoga komiteta SSSR-a u povodu obilježavanja 10. godišnjice Oktobarske revolucije. Premijerno je prikazan u Boljšoj teatru 7. studenoga 1927. godine. 

Američko udruženje filmskih kritičara 1929. "Oktobar" je proglasilo najboljim stranim filmom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!