Francuska veza 2

22.01.2022.

08:36

Autor: HRT

Nedjelja, 6. veljače na Drugom

Nedjelja, 6. veljače na Drugom

Foto: Francuska veza 2 / film

Triler Francuska veza 2 na rasporedu je u nedjelju, 6. veljače, na Drugom programu u 20:05.

Newyorški policijski detektiv Doyle dolazi u Marseille kako bi s tamošnjom policijom surađivao u prekidanju internacionalnog krijumčarsko-narkomanskog lanca koji predvodi neuhvatljivi Alain Charnier. Doyle je jedini čovjek koji Charniera može identificirati jer mu se za dlaku približio u New Yorku. Šef marseilleske policije Henry Barthelemy i Doyle nakon početnih natezanja uspostave suradnju, no onda Charnierovi ljudi otmu Doylea...

video thumb

Četiri godine nakon senzacionalnog uspjeha hiperrealističkog krimića Francuska veza Williama Friedkina snimljen je nastavak u kojem junak prvog filma, grubi detektiv Doyle, djeluje u francuskom ambijentu na koji se, usprkos entuzijazmu, ne uspijeva priviknuti. Doylea ponovno glumi izvrsni Gene Hackman (Bonnie i Clayde, Prisluškivanje, Nepomirljivi), kojem je ta uloga u prvom filmu donijela njegovog prvog Oscara.

Charniera je iznova odglumio Fernando Rey, omiljeni glumac Luisa Bunuela (Viridiana, Tristana, Taj mračni predmet želja), no režiju je ovaj put preuzeo John Frankenheimer (Ptičar iz Alcatraza, Mandžurijski kandidat, Sedam dana u svibnju) umekšavši, ali ne i iznevjerivši početni dokumentaristički koncept, te donijevši novu energiju u akcijskim prizorima.

Nedjelja, 6. veljače na Drugom

Nedjelja, 6. veljače na Drugom

Foto: Francuska veza 2 / film

Za razliku od prvog filma, nastavak nije nominiran ni za jednog Oscara, samo je G. Hackman dobio nominaciju za Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca, no to ni najmanje ne umanjuje visoku vrijednosti filma. Naposljetku jedna zanimljivost - korzikanska mafija savjetima i logistikom surađivala je s filmskom ekipom u nekim situacijama.

Scenaristi filma FRENCH CONNECTION II iz 1975. godine su Laurie Dillon, Robert Dillon i Alexander Jacobs (prema priči Laurie i Roberta Dillona).

Nedjelja, 6. veljače na Drugom

Nedjelja, 6. veljače na Drugom

Foto: Francuska veza 2 / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!