15:40 / 19.06.2021.

Autor: HRT

Franjevci u Hrvata

Subota, 3. srpnja na Četvrtom

Subota, 3. srpnja na Četvrtom

Foto: Franjevci u Hrvata / dokumentarna serija

U subotu 3. srpnja na Četvrtom programu u 23:15 pogledajte 4. epizodu dokumentarne serije Franjevci u Hrvata. Provincija sv. Ćirila i Metoda baštini gotovo osamstoljetnu prisutnost franjevaca u kontinentalnoj Hrvatskoj te istočnom Srijemu i Bačkoj.

Golemo kulturno blago crkava i samostana od Zemuna i Subotice do Čakovca i Trsata pokazuje da djelatnost franjevaca nije bila ograničena na vjersku službu, nego je ostavila dragocjene tragove u hrvatskoj umjetnosti, kulturi i znanosti. U njihovim samostanskim, a poslije državnim školama, obrazovali su se mnogi istaknuti hrvatski znanstvenici, književnici, političari...

Primjerice, Ljudevit Gaj u samostanu u Krapini ili A. M. Relković u Cerniku. I današnji članovi provincije daju poticaje životu cijele Crkve u Hrvata: uz ostalo, bili su pokretači "Glasa koncila" i novog prijevoda Biblije na hrvatski.

Serija je snimljena 1997. godine.

U seriji sudjeluju Bonaventura Duda, Serafin Sabol, Jeremija Kolednjak i dr.

Scenarist je prof. dr. Josip Bratulić, redatelj Branko Ištvančić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!