12:49 / 19.03.2021.

Autor: HRT

Franjo Asiški

Subota, 3. travnja na Trećem

Subota, 3. travnja na Trećem

Foto: Franjo Asiški / film

Biografski povijesni spektakl slavnoga holivudskog filmaša Michaela Curtiza, o životu Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda, na rasporedu je u subotu 3. travnja u 19:40 na HTV3.

Italija, na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće. Mladi Francesco Bernardone sin je imućnog trgovca odjećom iz Assisija. Sve nezadovoljniji praznim životom, na poziv pape Inocenta III. prijavi se u vojsku koja kreće ratovati na Siciliju. Usred bitke Franjo čuje Božji glas koji mu zapovjedi da se vrati kući. Ondje je proglašen izdajnikom i bačen u zatvor. Nakon što iziđe na slobodu, Franjo ponovno čuje glas s nebesa koji mu naredi da obnovi srušenu crkvu.

Franjo Asiški predzadnji je film legendarnog holivudskog klasika Michaela Curtiza, potpisnika nezaboravnih filmova poput Casablance ili još uvijek najbolje verzije Robina Hooda. Snimljen 1961., film Franjo Asiški izdanak je tada iznimno popularnog žanra povijesnog spektakla.

Riječ je o vrlo dobrom filmu koji se može pohvaliti uredno izloženom pričom i zanatski besprijekornom režijom. Naslovnu ulogu odigrao je markantni Bradford Dillman.

U američko-njemačkom povijesnom spektaklu FRANCIS OF ASSISI iz 1961. godine uz Bradforda Dillmana, glavni glumački ansambl čine i Dolores Hart, Stuart Whitman, Cecil Kellaway, Eduard Franz.

Eugene Vale, James Forsyth i Jack W. Thomas napisali su scenarij prema romanu Ludwiga von Wohla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!