G. B. Pergolesi: Stabat mater - Zagrebački solisti, Djevojački zbor Zvjezdice

14.04.2022.

12:30

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U crkvi sv. Blaža u Zagrebu 9. travnja 2022. održan je koncert Zagrebačkih solista i Djevojačkog zbora Zvjezdice. Izveli su Pergolesijev Stabat mater (hrv. Stala plačuć' tužna mati) koji opisuje bol i tugu Majke Marije pod križem u posljednjim trenucima života njezina sina Isusa, Spasitelja svijeta, koji mučenički visi raspet na križu. Koncert prikazujemo u četvrtak, 14. travnja, u 21 sat na Trećem.

Korizma je pravo vrijeme za kontemplaciju i preispitivanje vrijednosti po kojima živimo te će nam u tome pomoći i ovaj duhovni koncert koji predstavlja Riječ Božju koja nam je upućena preko glazbenika i uz sudjelovanje dviju hrvatskih opernih solistica, sopranistice Marije Kuhar Šoše i mezzosopranistice Ivane Srbljan.

Djelo je nastalo 1736. godine u posljednjim tjednima skladateljeva života, a ljepotom i skladnošću uvelike je utjecao na mnoge skladatelje svog vremena uključujući i samog J. S. Bacha. Na početku poslušajte nježno i spokojno djelo, motet Ave verum corpus W. A. Mozarta.

Redateljica je Mirena Stijačić, a urednica Marija Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!