16:21 / 07.05.2021.

Autor: HRT

Gepard

Subota, 22. svibnja na Trećem

Subota, 22. svibnja na Trećem

Foto: Gepard / film

U subotu, 22. svibnja na Trećem programu u 20:10 pogledajte film Gepard ( IL GATTOPARDO, 1963.). Film velikoga talijanskoga redatelja Luchina Viscontija (Zemlja drhti, Sumrak bogova, Smrt u Veneciji), adaptacija je proslavljenoga istoimenoga romana Giuseppea Tomasija di Lampeduse. Priča je to o situaciji u kojoj su se iznenada našli sicilijanski plemići u vrijeme ujedinjavanja Italije, u kojemu je došlo do brojnih preokreta u tadašnjoj socijalnoj i političkoj strukturi zemlje. Viscontijevo djelo režijski je vrlo kompleksno; odlikuje se pomno biranom kostimografijom i scenografijom, dugim i relativno sporim prizorima u kojima je naglasak na psihologiji likova ocrtanoj upravo u snažnoj vizualnosti prizora i odmjerenim, suzdržanim dijalozima. Uz nominaciju za Oscara za najbolji strani film, "Gepard" je osvojio Zlatnu palmu na festival u Cannesu.

 Šezdesetih godina 19. stoljeća, u vrijeme talijanske borbe za ujedinjenje zemlje, propadajuća aristokracija pokušava održati svoj ugled koji je dotad baštinila. To osobito teško pada sicilijanskom princu Fabriziju Corberu zvanom Gepard (B. Lancaster), a tome najviše doprinosi istodoban rast vlasti i moći imućnoga seljaka don Calogera Sedare (P. Stoppa).

Odbija poduzeti bilo što da zaustavi pad vlastitoga imetka ili da pomogne izgraditi novu Siciliju, no njegov nećak, princ Tancredi Falconeri (A. Delon), oduševljen revolucionarnim idejama, dobro se snalazi u novoj situaciji i osigurava si visok položaj u društvu zaprosivši bogatu don Calogerovu kćer Angelicu (C. Cardinale). Fabrizio nije u potpunosti u stanju prihvatiti njegov izbor...

U glavnim su ulogama Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale, Paolo Stoppa, Rina Morelli i Romolo Valli.

Scenarij potpisuju Suso Cecchi d'Amico, Pasquale Festa Campanile, Enrico Medioli, Massimo Franciosa i Luchino Visconti, a režiju Luchino Visconti.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!