Giovanni Pierluigi da Palestrina: Missa Papae Marcelli - Zbor HRT-a, prijenos

20.05.2021.

09:26

Autor: HRT

Zbor HRT-a sa šefom-dirigentom Tomislavom Fačinijem

Zbor HRT-a sa šefom-dirigentom Tomislavom Fačinijem

Foto: Domagoj Kunić / HRT

U utorak 25. svibnja na Trećem programu HTV-a i Trećem programu Hrvatskoga radija u 20:05 iz crkve svetog Blaža u Zagrebu slijedi prijenos koncerta Zbora HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Crkvu sv. Blaža, zbog posebnih mjera, ispunit će odabrani glasovi Zbora HRT-a pod ravnanjem šefa dirigenta Tomislava Fačinija. Izvest će jedno od najpopularnijih djela Giovannija Pierluigija da Palestrine, a to je Missa Papae Marcelli.

Ta misa se pjevala na proglašenjima papa sve do 1963. godine. Kroz stoljeća crkveni su uglednici raspravljali o crkvenoj glazbi, kakva bi morala biti, a kakva ne bi smjela biti. 

Tomislav Fačini

Tomislav Fačini

Foto: Domagoj Kunić / HRT

Godine 1565. kardinal Carlo Borromeo je, poslušavši Palestrininu Misu pape Marcela, bio očaran ljepotom i jasnoćom riječi u misi te je čestitao skladatelju i savjetovao mu da nastavi pisati u istom stilu prenoseći svoje znanje na buduće naraštaje.

Giovanni Pierluigi da Palestrina jedan je od najpoznatijih talijanskih renesansnih skladatelja, a njegovo prezime zapravo je ime gradića u blizini Rima.

Urednica prijenosa je Lejdi Oreb, redateljica Vesna Fijačko Fodor, a producent Mate Letica.

Prijenos koncerta na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!