Glas Dunava

15.03.2022.

08:44

Autor: HRT

Srijeda, 30. ožujka na Trećem

Srijeda, 30. ožujka na Trećem

Foto: Glas Dunava / dokumentarac

Dokumentarni film Glas Dunava prikazujemo u srijedu 30. ožujka u 18 sati na Trećem programu HTV-a. 

Dunav, jedna od najvećih europskih rijeka, izvire u Schwarzwaldu i protječe kroz deset zemalja. No u zemlji u kojoj izvire ta rijeka više ne teče slobodno. Ispresijecana je nizom akumulacijskih jezera koja služe za prijevoz, energetskim postrojenjima i hidroelektranama. A sve to ima teške posljedice.

U proljeće 2013. zbog povišenog su vodostaja napukle brane te su nastupile razorne poplave. O uzroku su se povele mnoge rasprave. Istražujući kako se struje ove rijeka ponašaju, ovaj film daje glavnu riječ samoj rijeci.

Srijeda, 30. ožujka na Trećem

Srijeda, 30. ožujka na Trećem

Foto: Glas Dunava / dokumentarni film

U Njemačkoj 70 kilometara toka ove rijeke čovjek još nije prilagodio sebi. Međutim, vode se žestoke rasprave treba li taj dio korita pretvoriti u vodni put ili "Bavarsku Amazonu". Budućnost ovog krajolika zasad je nepoznata.

Rijeka je na ovome mjestu zadržala svoje sezonske promjene vodostaja koji je tisućama godina utjecao na okoliš i život u ovim dolinama. Mnoge biljke i životinje ovise upravo o tim sezonskim promjenama

Srijeda, 30. ožujka na Trećem

Srijeda, 30. ožujka na Trećem

Foto: Glas Dunava / dokumentarni film

Samo se u močvarnim područjima može naći takav mozaik različitih biotopa. Voda, kopno, močvare, šume i suhe livade zajedno stvaraju složeni sustav staništa na vrlo malom prostoru i zbog toga je ovaj kraj jedan od biološki najraznolikijih u srednjoj Europi.

Produkcija: Jürgen Eichinger Film

Dokumentarni film The Voice of the Danube odabrala je Mira Vočinkić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!