Glazba glasnija od potresa, izravni prijenos iz HNK Zagreb

15.03.2023.

16:00

Autor: HRT

HGZ - posljedice potresa

HGZ - posljedice potresa

Foto: promo / za koncert Glazba glasnija od potresa

Na treću godišnjicu potresa u Zagrebu u predvorju Hrvatskog narodnog kazalište u Zagrebu održava se jedinstveni glazbeni događaj koji okuplja vrsne umjetnike različitih stilskih profila. Svojim ranojutarnjim nastupom podsjećaju nas na strašan događaj kojim je oštećen povijesni centar Zagreba, pa tako i zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, omiljena dvorana svih tankoćutnih glazbenika. Prijenos koncerta pratite 22. ožujka na Prvom programu u 6:24, a snimku prikazujemo na Trećem programu u 18:45. Prijenos možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, na Radio Sljemenu te putem streama na Facebook stranici HRT Vijesti

HGZ - uređeno stubište

HGZ - uređeno stubište

Foto: promo / za koncert Glazba glasnija od potresa

Ta je zgrada naše najstarije glazbene institucije i udruge trenutačno zbog konstrukcijske obnove zatvorena, ali ona i dalje djeluje, samo izvan matičnog prostora. Za njezinu opstojnost bitno je neprestano koncertiranje glazbenika koji su njezini redovni članovi i podupiratelji.

Pijanist-skladatelj Matej Meštrović otvara program praizvedbom nove skladbe za svoju omiljenu dvoranu HGZ, samo konstruktivno!, u kojoj se nadahnjuje video snimkama recentnih radova konstruktivne obnove.

Koncert šalje svim gledateljima poruku nade i optimizma, jer potres je ovdje i šira metafora za sve nedaće koje su zadesile čovječanstvo. Budimo se uz glazbu i konstruktivne pozitivne misli.

HGZ - velika dvorana nakon potresa

HGZ - velika dvorana nakon potresa

Foto: promo / za koncert Glazba glasnija od potresa

Nastupaju umjetnici Matej Meštrović - klavir, Renata Sabljak - soparn, Zagreb Klezmer Trio, Kvartet Sebastian, Simply Brass, Flam-a duo, Joispa Bilić - sopran, Roko Radovan - tenor, Lana Bradić - klavir i Vokalni ansambl Angeluš.

Matej Meštrović

Matej Meštrović

Foto: promo / promo

Producent Mate Letica, redateljica Mirena Stijačić, voditelji Željko Tomac i Jana Haluza.

Urednice su Jana Haluza i Lejdi Oreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!