12:35 / 16.03.2022.

Autor: HRT

Glazba glasnija od potresa, koncert za Hrvatski glazbeni zavod

HGZ - uređeno stubište

HGZ - uređeno stubište

Foto: promo / za koncert Glazba glasnija od potresa

Na drugu godišnjicu potresa u Zagrebu u Maloj dvorani KD-a "Vatroslava Lisinskog" održava se jedinstveni glazbeni događaj koji okuplja vrsne umjetnike različitih stilskih profila. Svojim ranojutarnjim nastupom umjetnici nas podsjećaju na strašan događaj kojim je oštećen povijesni centar Zagreba, pa tako i zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, omiljena dvorana svih tankoćutnih glazbenika. Ta je zgrada naše najstarije glazbene institucije i udruge trenutačno zbog konstrukcijske obnove zatvorena, ali ona i dalje djeluje, samo izvan matičnog prostora. Prijenos koncerta na rasporedu je u utorak, 22. ožujka, u 6:24 na Prvom.

video thumb
HGZ - posljedice potresa

HGZ - posljedice potresa

Foto: promo / za koncert Glazba glasnija od potresa

Za njezinu opstojnost bitno je koncertiranje glazbenika koji su njezini redoviti članovi i podupiratelji. Pijanist-skladatelj Matej Meštrović otvara program praizvedbom nove skladbe za svoju omiljenu dvoranu Zvukopis obnove HGZ-a, u kojoj zvukove rada na zgradi upotrebljava kao glazbenu supstancu za raskošnu vokalno-instrumentalnu teksturu. Koncert koji podupire donatorstvo u kulturi, tako važnoj u ova turbulentna vremena, šalje svim gledateljima poruku nade i optimizma, jer potres je ovdje i šira metafora za sve nedaće koje su pogodile čovječanstvo. Budimo se uz glazbu i konstruktivne pozitivne misli, uz prijenos koncerta na Prvom programu HTV u sklopu emisije "Dobro jutro, Hrvatska".

HGZ - velika dvorana nakon potresa

HGZ - velika dvorana nakon potresa

Foto: promo / za koncert Glazba glasnija od potresa

Nastupaju umjetnici:

Matej Meštrović, klavir

Ozren K. Glaser, klavir

Duo Hojsak & Novosel, tambura, kontrabas

Zdenka Kovačiček i Ante Gelo, gitara

Pavao Mašić, čembalo

Duo Šimatović, gitare i Hrvatski barokni ansambl

Franko Klisović, kontratenor i Hrvatski barokni ansambl

Ivana Lazar, sopran i Hrvatski barokni ansambl

Laura Vadjon, violina i Hrvatski barokni ansambl.


Voditelji su Željko Tomac i Jana Haluza, redateljica je Mirena Stijačić, producent Mate Letica, a urednice Jana Haluza i Lejdi Oreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!