Glazba i grad: Zbor, Simfonijski i Tamburaški orkestar HRT-a - snimka koncerta iz 2018.

13.06.2021.

10:40

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U suradnji s Gradom Zagrebom i 2018. godine, 20. lipnja, na zagrebačkom Tomislavovu trgu, ansambli HRT-a - Zbor, Simfonijski i Tamburaški orkestar HRT-a - pod ravnanjem mladog češkog dirigenta Jiří Rožeňa, slavili su Svečanost glazbe u sklopu festivala Zagreb Classic! Snimku koncerta emitiramo u nedjelju 27. lipnja u 14:10 na Trećem programu HTV-a.

Stvarati glazbu - moto je inicijative pokrenute još 1981. pri francuskom ministarstvu kulture. Učiniti glazbu dostupnu svima i svugdje, potaknuti amaterske i profesionalne glazbenike na muziciranje izvan strogih okvira koncertnih dvorana, na otvorenim prostorima, doprijeti do što šire publike - ideja je koja je zaživjela već sljedeće, 1982. godine u Parizu kao Fete de la musique - Svečanost glazbe - dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim.

Ideja se od tada pretvorila u međunarodni fenomen: širom svijeta, na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.

Zbor, Simfonijski i Tamburaški orkestar HRT-a te Zbor Cantores sancti Marci, uz soliste Krešimira Špicera (tenor), Martinu Zadro (sopran), Ivanu Lazar (sopran) te mladog Jana Tominića na saksofonu, priredili su tako svečanost glazbe te Zagrepčanima i svima koji su se u gradu zatekli ponudili širok izbor glazbenih poslastica.

Komentatorica je Jana Haluza, redatelj Tvrtko Grgić, a urednica Marija Ramljak.

Snimku pogledajte i preko multimedijske usluge HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!