17:37 / 07.10.2021.

Autor: HRT

Globalna Hrvatska HTV

Subota, 9. listopada na Četvrtom

Subota, 9. listopada na Četvrtom

Foto: Globalna Hrvatska HTV / HRT

U petak, 9. listopada na Četvrtom programu u 21:10 pogledajte emisiju Globalna Hrvatska HTV. Materinski jezik vrlo je važna odrednica nacionalnog identiteta. Dok u nekim dijelovima Europe hrvatske zajednice svoj jezik čuvaju stoljećima, u Srbiji, pak, Hrvatima njihov jezik žele negirati.

Hrvatska najoštrije osuđuje pokušaje negiranja čak i postojanja hrvatskog jezika u udžbenicima u Srbiji. Premijer Andrej Plenković rekao je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću na susretu u Sloveniji da hitno povuče sporne udžbenike.

Zajedničkim obilježavanjem obljetnice otvaranja zloglasnog logora Morinj, Crna Gora priznala zločine počinjene nad Hrvatima tijekom agresije na dubrovačko područje.

U talijanskoj pokrajini Molise održan Susret domovinske i iseljene Hrvatske - Molizaiko. Hrvatski jezik na tom području čuva se već pet stoljeća.

Što je studente iz Čilea i Perua, potomke hrvatskih iseljenika, dovelo na studij u Hrvatsku?

Urednica emisije je Majda Ivković.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!