14:46 / 18.03.2021.

Autor: HRT

Globalna Hrvatska HTV

Subota, 20. ožujka na Četvrtom

Subota, 20. ožujka na Četvrtom

Foto: Globalna Hrvatska HTV / HRT

U subotu, 20. ožujka na Četvrtom programu u 21:10 emitiramo novo izdanje emisije Globalna Hrvatska HTV.  Reprizno izdanje prikazujemo 22. ožujka na HTV1 u 14:05. 

Mnogobrojne reakcije u Republici Sjevernoj Makedoniji izazvala je najava premijera Zorana Zaeva da će prije ulaska u Europsku uniju promijeniti Ustav kako bi neke etničke zajednice, među njima i hrvatska i službeno dobile status manjine.

Kriza izazvana pandemijom korona virusa utjecala je na sva područja života. Uz gospodarski, sektor kulture jedan je od najugroženijih. Saznajemo kako je utjecala na kulturni život Hrvata u Mađarskoj.

Najava proglašenja bunjevačkoga govora službenim jezikom u Subotici novi je pokušaj razbijanja hrvatske zajednice u Vojvodini, poručili iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Na Sveučilištu Savezne države Parana odnedavno se podučava i hrvatski jezik. Cijena uspješne integracije Hrvata u čileansko društvo bila je gubitak jezika. Unatoč tomu, mlade generacije ne odustaju - učenje hrvatskoga jezika sve je popularnije.

Nakon punih 14 godina hrvatski srednjoškolci dobili su udžbenike na materinskom jeziku. Budućnost "Strijelca" i "Kopljanika" - skulptura postavljenih u Chicagu koje je izgradio hrvatski kipar Ivan Meštrović neizvjesna je. Saznajte zašto.

Urednica je Jasminka Perić.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteciemitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!