21:52 / 22.04.2021.

Autor: HRT

Globalna Hrvatska HTV

Subotom na Četvrtom

Subotom na Četvrtom

Foto: Globalna Hrvatska HTV / HRT

U subotu 24. travnja u 21:10 na HTV4 slijedi novo izdanje emisije Globalna Hrvatska HTV.

Globalna kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa jasnije nego ikad pokazala je sav potencijal naše informatičke pameti. Sve je više uspješnih domaćih tvrtki koje rastu na razvoju umjetne inteligencije. Sve manje IT stručnjaka iseljava jer u Hrvatskoj zarada u tom sektoru može biti ista kao i drugdje u Europi.

Iz emisije izdvajamo:

Jedna od najpopularnijih aplikacija za učenje matematike u svijetu - proizvod je domaće tvrtke PhotoMath, koja privlači globalne investitore i nastavlja razvijati se na relaciji Zagreb-Silicijska dolina.

Možemo li projektima poput Centra za umjetnu inteligenciju u Lipiku privući mlade i obrazovane ljude iz inozemstva? Govori gost emisije: povratnik iz Austrije i osnivač jedne od najbrže rastućih softverskih tvrtki u Europi, Luka Mirošević.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od sljedeće godine novi jednogodišnji studij Leadership, prilagođen potrebama hrvatskog iseljeništva.

Predstavljamo novinarsku ikonu mađarskih Hrvata, Pečušanina Tvrtka Vujića. Živi na Havajima, a Amerikanci o njemu snimaju film.

Urednica emisije je Majda Ivković.

Repriza emisije slijedi u ponedjeljak 26. travnja na Prvom programu HTV-a u 14:10.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!