Goli čovik

06.06.2022.

13:28

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U petak, 17. lipnja, u 22:05 na Trećem emitiramo hrvatsku komediju Goli čovik. 

Lijepa žena radi kao kućna pomoćnica kod mjesnoga plemića u jednome dalmatinskom gradiću. Jedne noći starac o kojemu brine čuje neobične zvukove i puca. Mještani kasnije pričaju kako je iz sobe iskočio "goli čovik". Starac umre od uzbuđenja, a ljepotica uskoro rodi muško dijete. Godine prolaze, a žena je unatoč ratu i teškoj ekonomskoj situaciji sve zgodnija. Sin odrasta, a mještane golica pitanje identiteta "gologa čovika"...

Obrad Gluščević jedan je od najpotcjenjenijih hrvatskih redatelja. Više je razloga za to, od toga da među kritičarima nije bilo njegovih zagovornika do tematske hijerarhije koja je vladala prosudbama unutar kojih su se komedije i filmovi za djecu uvijek doživljavali kao neozbiljnija umjetnička ostvarenja negoli drame. Ipak, s vremenom postaje jasnije kako je Gluščević autor konzistentnoga opusa unutar kojeg se nalazi i najbolji hrvatski film za djecu Vuk samotnjak kao i izvrsna televizijska serija Jelenko.

Goli čovik (1968.), čiji scenarij potpisuje jedan od naših najuglednijih pisaca Ranko Marinković, ne spada u vrh Gluščevićeva opusa, međutim, radi se o vrlo dopadljivoj "lokalnoj" komediji koja zorno prikazuje mentalitet.

U filmu glume Vera Čukić, Antun Nalis, Ljubiša Samardžić, Karlo Bulić, Rade Marković, Josip Marotti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!