19:07 / 11.09.2021.

Autor: HRT

Goli u sedlu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Film ceste Goli u sedlu prikazujemo u nedjelju 26. rujna u 21:10 na Drugom programu HTV-a. Goli u sedlu je jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih američkih filmova snimljenih na prijelazu iz šezdesetih u sedamdesete godine.

Osim što je presudno utjecao na estetiku podžanra "filma ceste", film koji su zajednički realizirali Peter Fonda (scenarist, glumac i producent) i Dennis Hopper (scenarist, glumac i redatelj) označio je prekretnicu u produkcijskom smislu, pokazavši da niskobudžetno i nezavisno producirano ostvarenje može postati blockbuster.

Osim toga Goli u sedlu je ključni filmski prikaz hipijevske subkulture. Osim Fonde i Hoppera nezaboravnu ulogu u Golima u sedlu ostvario je i tada mladi i slabo poznati Jack Nicholson (Kineska četvrt, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Bolje ne može) koji će kasnije postati jedan od vodećih američkih glumaca.

Film Goli u sedlu može se pohvaliti iznimno atraktivnim soundtrackom koji uključuje pjesme nekih od najvažnijih rock izvođača s kraja šezdesetih (Jimi Hendrix Experience, The Band, Steppenwolf).

SAD, 1960-ih. Dvojica hipija, Wyatt 'Kapetan Amerika' i Billy, prokrijumčare drogu iz Meksika u Los Angeles. Novcem zarađenim od prodaje odluče putovati Amerikom na motociklima i posjetiti New Orleans.

Krstareći američkim cestama, Billy i Kapetan Amerika susreću brojne životopisne karaktere. Stoper kojega putem pokupe odvede ih u hipi komunu i na rastanku im pokloni LSD. Potom nakratko završe u zatvoru u kojem upoznaju razočaranog pravnika Georgea Hansona koji će im se pridružiti na putovanju. Okolina nenavikla na slobodoumne hipije neprekidno im pravi probleme...

U filmu EASY RIDER iz 1969. godine naslovne uloge, uz Dennisa Hoppera, Petera Fonda i Jacka Nicholson, tumače Karen Black, Tony Basil te Luke Askew

Scenarij potpisuju Peter Fonda, Dennis Hopper i Terry Southern.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!