Gornji Kosinj: Misa, prijenos

08.09.2021.

19:08

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U nedjelju 12. rujna na Prvom programu u 10 sati ne propustite prijenos mise iz Gornjeg Kosinja. Misno slavlje 24. nedjelje u godini iz župne crkve sv. Antuna Padovanskog, izgrađene 1692. godine, predvodit će kosinjski župnik vlč. Pero Jurčević. 

Staro hrvatsko naselje Gornji Kosinj smješteno je u Lici i proteže se tokom rijeke Like u slikovitoj Kosinjskoj dolini. Pripada Ličko-senjskoj županiji i Gospićko-senjskoj biskupiji.

Ime Kosinj nalazi se u slavnoj legendi o dolasku Hrvata koju je u 10. stoljeću zapisao bizantski car Konstantin Porfirogenet. Naime, legenda spominje petoricu braće, od kojih se jedan zvao Kosjenc. Kroz povijest bio je važno crkveno i kulturno sjedište. Kolijevka kulture i pisane riječi u Hrvata odavde je proizašla. Tu su grofovi Frankopani osnovali prvu hrvatsku tiskaru.

Pretpostavlja se da je u Kosinju 1483. godine tiskana prva knjiga na hrvatskom jeziku i glagoljici – tzv. Kosinjski misal. Također, drži se vjerojatnim da je u Donjem Kosinju 1491., u bivšem pavlinskim samostanu tiskan Glagoljski brevijar. Riječ je o drugoj tiskanoj knjizi u Hrvata. Na ovim prostorima važni su povijesni arheološki lokaliteti Hrvatske.

Kosinjski se kraj sastoji od tri glavna sela: katolički Gornji i Donji Kosinj, te pravoslavni Srednji u kojem su tri sela. Inače, Kosinjski kraj ima više od 20 zaselaka. U njemu se nalazi umjetna akumulacija jezera Kruščica.

Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi

Redatelj je Davor Borić, a producent Draško Vrgoč.

Prijenos mise pratite i preko multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!