Gospođa u stanu broj 6

07.03.2023.

13:05

Autor: HRT

Nedjelja, 15. ožujka na Prvom

Nedjelja, 15. ožujka na Prvom

Foto: Gospođa u stanu broj 6 / dokumentarni film

Dokumentarac Gospođa u stanu broj 6 dobitnik je Oscara 2014. u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma te brojnih drugih nagrada na međunarodnim festivalima. Film redatelja Malcolma Clarkea, nevjerojatnu priču o pijanistici i nekadašnjoj logorašici koja je doživjela 109 godina, prikazujemo u nedjelju 12. ožujka na Prvom programu u 23:30.

video thumb

Ovo je vrlo nadahnjujuća i pozitivna priča. 109-godišnja Alice Herz Sommer  još je svaki dan dva i pol sata vježbala sviranje klavira. I dalje je bila nepokolebljivo neovisna, a svoj dugi život nije pripisivala dobrim genima koliko dobroj glazbi.

Zahvaljujući pozitivnom i optimističnom razmišljanju te duboko ukorijenjenoj vjeri u esencijalnu dobrotu ljudskih bića, Alice Herz Sommer živjela je duže od jednog stoljeća. Ne samo da je bila najstarija osoba u Londonu, nego je bila i najstarija osoba koja je preživjela holokaust.

Često je puta rečeno da strah i mržnja izjedaju dušu, no može li se jednako tako reći da ljubav prema životu i ljudima oko nas te, kao u Aliceinom slučaju, glazbi, hrani dušu i oslobađa duh? Alice je do kraja života neumorno ponavljala: "Glazba mi je spasila život, glazba me i dalje spašava." (Alice Herz Sommer, 26. studenoga 1903. - 23. veljače 2014.).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!