Gospodin Relja

02.02.2022.

13:33

Autor: HRT

Nedjelja, 13. veljače na Trećem

Nedjelja, 13. veljače na Trećem

Foto: Gospodin Relja / dokumentarna film

Film Gospodin Relja, koji prikazujemo u nedjelju 13. veljače u 20:25 na Trećem parafrazirajući ime lika koji ga je učinio svevremenskim, govori o filmskom, televizijskom i kazališnom glumcu, redatelju, pokretaču i voditelju jednog teatra, ali i košarkašu, hokejašu, kontrabasistu na ljetnim gažama, mladiću koji je plovio na tankeru, studirao ekonomiju, igrao tenis, vodio konferansu na jazz-koncertima, poznavao slavne filmske zvijezde, no zauvijek ostao vjeran Zagrebu i svom Teatru u gostima.

Nedjelja, 13. veljače na Trećem

Nedjelja, 13. veljače na Trećem

Foto: Gospodin Relja / dokumentarni film

Sve to je Relja Bašić, no svakako i puno više od tog opisa. Kao peta generacija pravih Zagrepčana izvrsno je poznavao imaginarni glembajevski salon, znao je kako se sjedi u fraku, kako se toči konjak, izvrsno je govorio četiri jezika, bio je prvi kajkavac koji je primljen na Akademiju. Nizale su se uloge - od dramskih karakternih, preko urbanih bonvivana, komičnih šekspirijanskih likova, do dvostrukih špijuna i negativaca u partizanskim filmovima i mnogobrojnim ulogama u međunarodnim koprodukcijama s nekim od najvećih imena europskog filma.

Nedjelja, 13. veljače na Trećem

Nedjelja, 13. veljače na Trećem

Foto: Gospodin Relja / dokumentarni film

Često je govorio da moraš biti građanin da bi dobro glumio malograđanina. Ulogom gospodina Fulira u remek-djelu Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli osigurao si je nezaboravno mjesto u trajnom sjećanju mnogobrojnih generacija. Bio je jedan od najkreativnijih glumaca u hrvatskoj povijesti. Njegova glumačka karijera trajala je dulje od pola stoljeća. Odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 57 domaćih i više od 60 stranih filmova. Bio je vrsni karakterni glumac koji se nikada nije ponašao kao zvijezda, već kao pravi zagrebački gospodin.

Nedjelja, 13. veljače na Trećem

Nedjelja, 13. veljače na Trećem

Foto: Gospodin Relja / film

U filmu o Relji Bašiću uz inserte iz nekih njegovih filmova i kazališnih predstava, čut ćemo njegova razmišljanja o glumi, karijeri, obitelji, slavi te sjećanja na djetinjstvo, život u Zagrebu i nezaobilazan Teatar u gostima. O njemu govore članovi njegove obitelji: supruga Koraljka Bašić i kćeri Nina i Nika Bašić, prijatelji, kolege teatrolozi i kritičari: redatelj Branko Ivanda, akademik Boris Senker, teatrologinja Snježana Banović, filmski kritičari Nenad Polimac i Igor Tomljanović, glumci: Mirjana Bohanec Vidović, Ljubica Jović, Helena Buljan, Neva Rošić i Pero Juričić.

Scenaristica i redateljica filma je Lada Džidić Barić. Direktor fotografije je Siniša Galar, autorica glazbe Eva Kalogjera, a producentica Sanja Knez. 

Dokumentarni film Gospodin Relja možete pronaći i u videoteci naše multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!