08:32 / 15.12.2021.

Autor: HRT

Gospodin Relja

Četvrtak, 30. prosinca na Drugom

Četvrtak, 30. prosinca na Drugom

Foto: Gospodin Relja / dokumentarni film

Film Gospodin Relja, koji je na rasporedu u četvrtak, 30. prosinca, u 20:05 na Drugom, parafrazirajući ime lika koji ga je učinio svevremenskim, govori o filmskom, televizijskom i kazališnom glumcu, redatelju, pokretaču i voditelju jednog teatra, ali i košarkašu, hokejašu, kontrabasistu na ljetnim gažama, mladiću koji je plovio na tankeru, studirao ekonomiju, igrao tenis, vodio konferansu na jazz-koncertima, poznavao slavne filmske zvijezde, no zauvijek ostao vjeran Zagrebu i svom Teatru u gostima.

video thumb

Sve to je Relja Bašić, no svakako i puno više od tog opisa. Kao peta generacija pravih Zagrepčana izvrsno je poznavao imaginarni glembajevski salon, znao je kako se sjedi u fraku, kako se toči konjak, izvrsno je govorio četiri jezika, bio je prvi kajkavac koji je primljen na Akademiju. Nizale su se uloge - od dramskih karakternih, preko urbanih bonvivana, komičnih šekspirijanskih likova, do dvostrukih špijuna i negativaca u partizanskim filmovima i mnogobrojnim ulogama u međunarodnim koprodukcijama s nekim od najvećih imena europskog filma.

Često je govorio da moraš biti građanin da bi dobro glumio malograđanina. Ulogom gospodina Fulira u remek-djelu Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli" osigurao si je nezaboravno mjesto u trajnom sjećanju mnogobrojnih generacija. Bio je jedan od najkreativnijih glumaca u hrvatskoj povijesti. Njegova glumačka karijera trajala je dulje od pola stoljeća. Odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 57 domaćih i više od 60 stranih filmova. Bio je vrsni karakterni glumac koji se nikada nije ponašao kao zvijezda, već kao pravi zagrebački gospodin.

U filmu o Relji Bašiću uz inserte iz nekih njegovih filmova i kazališnih predstava, čut ćemo njegova razmišljanja o glumi, karijeri, obitelji, slavi te sjećanja na djetinjstvo, život u Zagrebu i nezaobilazan Teatar u gostima. O njemu govore članovi njegove obitelji: supruga Koraljka Bašić i kćeri Nina i Nika Bašić, prijatelji, kolege teatrolozi i kritičari: redatelj Branko Ivanda, akademik Boris Senker, teatrologinja Snježana Banović, filmski kritičari Nenad Polimac i Igor Tomljanović, glumci: Mirjana Bohanec Vidović, Ljubica Jović, Helena Buljan, Neva Rošić i Pero Juričić.

Scenaristica i redateljica filma je Lada Džidić Barić. Direktor fotografije je Siniša Galar, autorica glazbe Eva Kalogjera, a producentica Sanja Knez.

Film na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!