Grabežljivci Karpata: Carstvo medvjeda

10.04.2022.

11:50

Autor: HRT

Petak, 22. travnja na Trećem

Petak, 22. travnja na Trećem

Foto: Grabežljivci Karpata / dokumentarac

Prvi dio dvodijelna dokumentarnog filma Grabežljivci Karpata prikazujemo u petak, 22. travnja, na Trećem programu HTV-a u 18:05.

Karpati se protežu kroz sedam europskih zemalja. Goleme prašume, strmi klanci i samotni vrhovi iznimno su bitno sklonište za neka od najdojmljivijih stvorenja na kontinentu. Ovdje grabežljivci i dalje slobodno lutaju, a ljudi su se prilagodili životu s tim karizmatičnim životinjama.

U prvoj epizodi naziva Carstvo medvjeda, dok dugi ljetni dani prelaze u jesen, smeđa medvjedica i njezino dvoje mladunčadi provode vrijeme debljajući se da pregrme tešku zimu koja im predstoji. 

Petak, 22. travnja na Trećem

Petak, 22. travnja na Trećem

Foto: Grabežljivci Karpata / dokumentarac

Medvjedići moraju naučiti temeljne vještine preživljavanja, i to brzo, kane li preživjeti kad budu živjeli sami. Prvi rođendan dočeka samo pola mladunčadi.

Ženka risa nečujno prati lovinu duboko u sjeni šume. U brlogu je čeka dvoje gladne mladunčadi, koja i dalje posve ovisi o njoj kao hraniteljici i zaštitnici. Dok se približavaju posni zimski mjeseci, mladunčad mora naučiti sama loviti tako što pomno promatra majku i nastoji sama napasti plijen.

Dokumentarni film CARPATHIAN PREDATORS odabrala je Mira Vočinkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!