16:10 / 04.03.2021.

Autor: HRT

Grčki otoci: Odiseja s Bettany Hughes

Srijeda, 17. ožujka na Prvom

Srijeda, 17. ožujka na Prvom

Foto: Grčki otoci / dokumentarna serija

U srijedu, 17. ožujka na Prvom programu u 15 sati emitiramo dokumentarnu seriju Grčki otoci: Odiseja s Bettany Hughes. 

Odisej, epski junak, bio je legendarni ratnik čije je lukavstvo Grcima omogućilo pobjedu u Trojanskom ratu. Nakon pobjede, otisnuo se na putovanje preko mora prema rodnoj Itaci, na kojem je trebao prijeći 900 milja - opisuje nam Homer. Bilo je to opasno putovanje. Oduljilo se, zahvaljujući brodolomima, čudnim čudovištima i privlačnosti fantastičnih žena i mitskih bića. Putovanje koje je trebalo trajati nekoliko tjedana potrajalo je deset dugih godina. Odisejeva je priča toliko nevjerovatna da i sama riječ Odiseja - što znači epsko putovanje - potječe od njegova imena.

Srijeda, 17. ožujka na Prvom

Srijeda, 17. ožujka na Prvom

Foto: Grčki otoci / dokumentarna serija

Inspirirana Odisejom, Bettany Hughes poduzima vlastito epsko putovanje od istočne Grčke do Itake, Odisejeva otočnog doma. Ploveći morem, traži istinu koja se skriva iza grčkih mitova i legendi. Uz pomoć arheoloških timova koji otkrivaju grčke tajne, obilazeći kultna nalazišta i uranjanjem u kulturu svakog pojedinog otoka, pokazat će nam kako taj drevni svijet i dalje živi i nadahnjuje generacije ljudi.

Bettany otkriva svoja omiljena mjesta u Grčkoj diljem Sredozemlja, u zemlji i na moru njoj osobito dragima već više od 30 godina. Na svojoj nevjerojatnoj Odiseji prijeći će 1700 milja, istražit će 22 povijesna nalazišta na 13 različitih otoka i poluotoka, jedrit će na 27 različitih plovila, od ribarskih brodica do luksuznih jahti, a doživjet će i dvije oluje na moru, pa čak i potres.

1. epizoda: Nadahnuta epskim junakom Odisejom, Bettany Hughes kreće na svoju vlastitu odiseju grčkim otocima. Počinje u vodama istočnog Sredozemlja u blizini otoka Fournija, gdje nalazi groblje antičkih brodova. Bettany upoznaje podvodnog arheologa Georgea Koutsouflakisa, koji je odvodi na mjesto gdje je otkriveno nešto nevjerojatno: 58 brodova koji su doživjeli brodolom prije 2500 godina.

Homer, epski pjesnik koji je ispjevao Odiseju, često opisuje dobrodošlicu koju su iskazivali trojanskim ratnicima. Bettany i sama vidi koliko je na otoku Hiju živa ta tradicija srdačne dobrodošlice. Ovaj drevni običaj gostoprimstva i dobrodošlice iskazanih putnicima ima čak i svoje ime: "philoxenia" ili "ljubav prema strancima".

Bettany zatim istražuje otok Lezbos na kojem je Odisej stekao nadimak "pljačkaš gradova". Posjećuje drevno grčko kazalište grada Mitilene, koji je Rimljanima poslužio kao uzor, pa su takva kazališta podizali diljem cijelog svojeg Carstva. Bettany će se također okupati u termalnim vodama otoka, u kojima uživaju i turisti i domaći stanovnici. Zajedno s filmašicom Tzeli Hadjidimitriou Bettany razgovara o pjesnikinji Sapfo te kako je Lezbos i do dana današnjega utočište za homoseksualne žene.

Naposljetku, Bettany se zaustavlja na Samosu, otoku jednako poznatom po drevnoj pomorskoj moći, kao i po glasovitom stanovniku, matematičaru i filozofu iz 6. stoljeća prije Krista - Pitagori. Bettany otrkiva razigranu stranu matematike s lokalnim keramičarem, a onda doznaje kako je matematika omogućila gradnju tunela Eupalinosa. Bettany istražuje kako je tunel pružio vitalnu opskrbu vodom prije više od 2500 godina, a zatim se vraća u luku i plovi u svoju sljedeću pustolovinu.

Odabrala je Mira Vočinkić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!