15:04 / 09.03.2021.

Autor: HRT

Grčki otoci: Odiseja s Bettany Hughes - Korintski kanal - Krf - Itaka

Srijeda, 24. ožujka na Prvom

Srijeda, 24. ožujka na Prvom

Foto: Grčki otoci / dokumentarna serija

U srijedu, 24. ožujka u 15 sati na HTV1 ne propustite dokumentarnu seriju Grčki otoci.

6. epizoda: Bettany plovi Korintskim kanalom - inženjerski je to podvig koji je zahtijevao uklanjanje 12 milijuna kubičnih metara zemlje da bi ga sagradili - kako bi shvatila važnost ovog strateškog mjesta za drevne Grke i ispričala priču o Jasonu, poznatom po njegovim pustolovinama s Argonautima i njegovim nesretnim brakom s čarobnicom Medejom. Vrativši se na more, Bettany odlazi na Odisejevu pretposljednju postaju: Krf. Nakon jake oluje u kojoj je doživio brodolom, Odisej je zaglavio na Krfu. Spas mu je bila princeza Nausikaja i njezin otac kralj Alkinoj.

Bettany objašnjava kako je pjesnik iz 19. stoljeća Edward Lear obožavao Krf i kako se ovdje igra najbritanskiji od svih sportova: kriket. Zatim posjećuje jednu od najljepših palača na Krfu: Ahilion - projektiranu prema motivu Odisejeva legendarnog suborca Ahileja.

S Krfa Bettany plovi prema Itaci, Odisejevu rodnom otoku, gdje napokon završava njezino putovanje od 1700 milja preko Grčkih otoka. No iznenadit će je potres jačine 4,9 po Richterovoj ljestvici usred noći.

I Odisej je naišao na uznemirujuću dobrodošlicu kad se vratio na Itaku nakon što je putovao deset dugih godina. Odisejev posljednji zadatak bio je pobijediti neželjene goste koji su preuzeli njegovu palaču. Odisej je napeo luk i pobio svoje rivale. Tek je tada Odisej pao u zagrljaj svojoj ženi Penelopi koja ga je tako dugo čekala.

Odabrala je Mira Vočinkić.


Srijeda, 24. ožujka na Prvom

Srijeda, 24. ožujka na Prvom

Foto: Grčkim otoci / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!