17:22 / 15.07.2021.

Autor: HRT

Griffova putovanja: Prugom kroz Australiju - Od Pertha do Kalgoorlieja

Četvrtak, 29. srpnja na Trećem

Četvrtak, 29. srpnja na Trećem

Foto: Griffova putovanja / dokumentarna serija

U četvrtak 29. srpnja na Trećem programu u 18 sati pogledajte 1. epizodu dokumentarne serije Griffova putovanja - Prugom kroz Australiju. Britanski komičar i ljubitelj putovanja Griff Rhys Jones vozi se vlakovima Australijom kako bi nam pružio vrlo moderan pogled na tu zemlju.

U ovoj šestodijelnoj seriji Griff će proputovati taj golemi kontinent uzduž i poprijeko, od zapadne do istočne obale, od sjevera do juga, od daskarskih plaža do pješčanog zaleđa, prevalit će tisuće kilometara kroz srce Australije. Godine 2015. Griff je vrlo uspješno vlakom proputovao Afriku. Sada će zaći u modernu Australiju, razotkrit će njezinu pionirsku prošlost, uživati u njezinoj starosjedilačkoj kulturi, upoznati neke od njezinih jedinstvenih karaktera i putovati kroz njezine daleke i živahne gradove. Putem će Griff doznavati više o povijesti željeznica, ljudima koji njima upravljaju i zajednicama koje se na njih oslanjaju, jer željeznice su i stvorile modernu Australiju.

Četvrtak, 29. srpnja na Trećem

Četvrtak, 29. srpnja na Trećem

Foto: Griffova putovanja: Prugom kroz Australiju / dokumentarna serija

1. epizoda: Na početku serije Griff istražuje jedinstveni australski kontinent vozeći se na legendarnoj pruzi Indian Pacific. Prvi od dva dijela odvest će ga na putovanje od 4352 kilometra duž cijelog kontinenta - od Pertha u saveznoj državi Zapadna Australija do Sydneyja u Novom Južnom Walesu. U ovoj epizodi Griff dopire do zlatnoga grada Kalgoorlieja.

Putem nailazi na kratkorepe kvoke, na rudare, domorodačkog vodiča i brdske plesače, sve vrijeme istražujući prostranost i bogatstvo zemlje. Griff pokušava otkriti što određuje Zapad nasuprot ostatku - i možda najvažnije - što je to pješčani crv.

Iz produkcije Essential Media Group odabrala Mira Vočinkić.

Četvrtak, 29. srpnja na Trećem

Četvrtak, 29. srpnja na Trećem

Foto: Griffova putovanja: Prugom kroz Australiju / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!