Grk Zorba

29.12.2021.

09:59

Autor: HRT

 Petak, 7. siječnja na Trećem

Petak, 7. siječnja na Trećem

Foto: Grk Zorba / film

U petak, 7. siječnja, u 20:05 na Trećem programu emitiramo američko-britansko-grčku dramu Grk Zorba. Film je ekranizacija istoimenog romana Nikosa Kazantzakisa.

Mladić, koji za sebe kaže da je književnik premda već dugo ništa nije napisao, stiže iz Engleske u Grčku da bi na otoku Kreti otvorio rudnik ugljena koji je naslijedio. Njegovi su roditelji bili Grci, no on je rođen u Engleskoj. Čekajući brod upozna temperamentnog seljaka Zorbu s kojim se odmah sprijatelji.

Zorba mu obeća da će raditi za njega i biti mu vodič, ali kad je riječ o pjesmi i zabavi on je "slobodan čovjek". U selu su smješteni u kući stare prostitutke koja žali za dobrim prošlim vremenima. Tu je i udovica u crnom koja nikad ne govori, a mladić će sresti i upoznati i druge neobične stanovnike. Družeći se sa Zorbom, mladi suzdržani književnik otvorit će se prema životu i prigrliti ga onako kako to i Zorba čini...

 Petak, 7. siječnja na Trećem

Petak, 7. siječnja na Trećem

Foto: Grk Zorba / film

Grk Zorba bio je toliko popularan film da je godinama privlačio u Grčku milijune turista jer su gledatelji vjerovali da su svi Grci temperamentni i spontani poput Zorbe. Poseban ugođaj filmu dala je nezaboravna glazba Mikisa Theodorakisa koja je obišla svijet.

U filmu ZORBA THE GREEK iz 1964. godine, za koji je napisao scenarij i potpisao režiju Michael Cacoyannis, glume Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas, Lila Kedrova, George Foundas, Eleni Anousaki. Anthony Quinn bio je vrlo dobar kao Zorba, no Oscare su na kraju dobili Lila Kedrova (najbolja ženska sporedna uloga) te snimatelj Walter Lassally i scenograf Vassili Fotopoulos. 

 Petak, 7. siječnja na Trećem

Petak, 7. siječnja na Trećem

Foto: Grk Zorba / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!