14:28 / 25.10.2021.

Autor: HRT

Guslač na krovu

Srijeda, 3. studenoga na Trećem

Srijeda, 3. studenoga na Trećem

Foto: Guslač na krovu / film

Američki mjuzikl/dramu Guslač na krovu, emitiramo u srijedu, 3. studenoga, u 22 sata na Trećem programu HTV-a u povodu 50. godišnjice premijere.

Topla i sjetna priča čija se radnja odvija u carskoj Rusiji. U središtu je siromašni židovski mljekar kojemu su obiteljske tradicije poljuljane zbog toga što se njegove kćeri žele udati po svojoj volji. Osim tradicije ugrožen je i opstanak Židova zbog rastućeg antisemitizma i nadolazeća revolucija...

Američki mjuzikl Guslač na krovu prema kojem je snimljen ovaj film nastao je 1964. godine, Jerry Bock je napisao glazbu a Sheldon Harnick libreto, i odmah je postavljen na Broadwayu. Praizvedbu je režirao Jerome Robbins, prema scenariju Josepha Steina, a na repertoaru je bio punih deset godina. Hrvatska praizvedba bila je u kazalištu Komedija 1970. godine. 

Redatelj Norman Jewison prenio je Guslača na krovu na filmsko platno 1971. a nama je osobito zanimljivo da se film snimao u Hrvatskoj (Lekenik, Mala Gorica, Zagreb) zahvaljujući dvostrukom oskarovcu Branku Lustigu koji je sudjelovao u njegovoj produkciji.

Uz mnogobrojne nominacije Guslač na krovu 1972. godine osvojio je tri Oscara i pet Zlatnih globusa.

U filmu FIDDLER ON THE ROOF iz 1971. godine glume Topol, Norma Crane, Leonard Frey, Molly Picon, Rosalind Harris, Michele Marsh...

Scenaristi su Tommy Abbott i Joseph Stein.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!