Hartov rat

14.06.2022.

13:34

Autor: HRT

Utorak, 28. lipnja na Drugom

Utorak, 28. lipnja na Drugom

Foto: Hartov rat / film

Ratnu dramu Hartov rat prikazujemo u utorak 28. lipnja u 21 sat na Drugom programu. Film je hvaljen ponajprije zbog načina na koji spretno isprepleće ratni film i sudsku dramu, pri čemu nas konfrontira s nizom drugih pitanja, poput preživljavanja u logoru, rasizma, časti, hrabrosti...

Belgija, 1944. Poručnik Tommy Hart (C. Farell) zaštićen je zahvaljujući očevim političkim vezama, no tijekom jednog rutinskog zadatka upadne u njemačku zasjedu i završi u njemačkom logoru za ratne zarobljenike. Tu susreće pukovnika Williama McNamaru (B. Willis). Zahvaljujući najvišem činu u logoru, McNamara zapovijeda američkim vojnicima i održava osjećaj časti na mjestu gdje je čast lako uništiti. 

video thumb

Život u logoru odvija se pod budnim okom njemačkog časnika Wernera Vissera (M. Iures), a nove napetosti donosi dolazak dvojice tamnoputih zarobljenih američkih pilota koje bijeli vojnici s gnušanjem odbacuju. Kada je jedan od njih, narednik Lincoln Scott (T. Howard), optužen za ubojstvo bijelca, u logoru se organizira suđenje, a kao nekadašnji student prava Hart preuzima Scottovu obranu...

Utorak, 28. lipnja na Drugom

Utorak, 28. lipnja na Drugom

Foto: Hartov rat / film

Film Hartov rat je sniman u Češkoj prema istoimenom romanu Johna Katzenbacha. Spoj nove i stare glumačke zvijezde u glavnim ulogama pokazao se vrlo uspješnim.

Bruce Willis
(Umri muški, Armagedon, Šesto čulo) besprijekoran je kao i uvijek, a tada nova zvijezda na hollywoodskom nebu Colin Farell pokazao se dostojnim povjerenja. Farell se probio filmovima Joela Schumachera "Telefonska govornica" i "Zemlja tigrova", te Spielbergovom "Specijalnim izvještajem" nametnuvši se irskim šarmom i talentom.

Redatelj Gregory Hoblit zanat je ispekao režiranjem serije "Zakon u Los Angelesu" i kino-hitom "Iskonski strah".

Uz Bruce Willisa i Colina Farella, u filmu snimljenom 2002. godine, glume Terrence Howard, Cole Hauser, Marcel Iures.

Utorak, 28. lipnja na Drugom

Utorak, 28. lipnja na Drugom

Foto: Hartov rat / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!