Hazarder

24.11.2021.

13:10

Autor: HRT

Subota, 4. prosinca na Trećem

Subota, 4. prosinca na Trećem

Foto: Hazarder / film

Psihološki film snimljen prema romanu Waltera S. Tevisa, Hazarder, ne propustite u subotu, 4. prosinca, u 22:20 na Trećem.

Junak filma od djetinjstva je zaljubljen u bilijar, i cijeli svoj život gradi na toj igri. Njegovi uspjesi sve su veći, ali ga životne okolnosti udaljuju od službenih natjecanja. Sve više uranja u svijet kojemu je jedini cilj probitak, ali ga ipak ne napušta ambicija da svlada do tada nepobjedivoga Minnesota Fatsa...

Iznimno uspio film koji gledatelja upoznaje s igrom i miljeom koji su tek vrlo rijetko bili filmske teme. Precizno profilirani likovi s margina života, životni gubitnici i oni koji na tuđim moralnim i emocionalnim gubicima grade svoju egzistenciju pridonijeli su neočekivanom uspjehu ovoga filma, a i nastanku remakea Martina Scorsesea (Boja novca).

Film je režirao Robert Rossen, redatelj neujednačenog opusa (Duša i tijelo, Svi kraljevi ljudi) kojemu je ovo jedan od najuspjelijih filmova, a mladi Paul Newman dokazao je da je sposoban glumiti psihološki složene likove.

Autentičnosti mnogobrojnih bilijarskih mečeva sigurno je pridonio i konzultant Willy Mosconi, višestruki bilijarski prvak svijeta.

U filmu THE HUSTLER iz 1961. godine glume Paul Newman, Piper Laurie, Jackie Gleason, George C. Scott, Murray Hamilton i drugi.

Film je dobio Oscare za fotografiju i scenografiju, te još sedam nominacija (za najbolji film, režiju, Newman za glavnu i J. Gleason i G. C. Scott za epizodnu ulogu).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!