14:55 / 03.08.2021.

Autor: HRT

Heroine Domovinskog rata

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Foto: Heroine Domovinskog rata / dokumentarni film

Dokumentarni film Heroine Domovinskog rata, autorice Irene Ščurić,  prikazujem u subotu 14. kolovoza u 12:25 na Prvom programu HTV-a.  U Domovinskom ratu sudjelovalo je 23.080 žena, a nešto više od pola bilo je u borbenom sektoru. U dvodijelnom dokumentarnom filmu Heroine Domovinskog rata Sabina iz Turnja, Zorka iz Sydneyja i Mira iz Nijemaca otkrivaju nam kako ih je poriv da brane svoj dom doveo na prvu liniju fronte.

Sabina i Mira bile su sanitet, no radi nedostatka ljudi radile su sve što i drugi borci. Zorka je došla iz Sydneyja kao profesionalna frizerka pa je uz rad u sanitetu Tigrova i šišala. Miru su zarobili u Vukovaru 19. studenoga 1991. Oslobođena je u razmjeni Svi za sve. Uz sve smiješne i tragične trenutke vrlo izbalansirane u paralelnoj montaži, priču dopunjuju njihovi suborci i zapovjednici.

Na kraju, sve tri heroine poručile su isto. Makar nam povremeno u život uđe velika bol, vrijeme će tu bol zaliječiti uz ljubav, strpljenje, rad na sebi te male svakodnevne pomake koji na kraju čine čuda. Kao i ljudi, tako se obnavljaju i gradovi, neki brže, neki sporije.

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Subota, 14. kolovoza na Prvom

Foto: Heroine Domovinskog rata / dokumentarni film

Scenari, režiju i montažu potpisuje Irena Ščurić, glazbu Ivan Grancarić,a producent je Ivan Katić.

Produkcija: Kaos, 2019.

Dokumentarni film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme je i dostupan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!