Heroji Vukovara: Dom tehnike

23.11.2021.

15:54

Autor: HRT

Srijeda, 1. prosinca na Trećem

Srijeda, 1. prosinca na Trećem

Foto: Heroji Vukovara / dokumentarna serija

Šesti nastavak dokumentarne serije Heroji Vukovara ne propustite u srijedu, 1. prosinca, u 20:05 na Trećem.

Dom tehnike je uz Banijsku najistureniji položaj prema Borovu Selu odnosno Srbiji. Njegovim padom bio bi ugrožen vodovod grada Vukovara, što bi značilo katastrofu za obranu Borova Naselja i cijelog Vukovara budući da bi njegov pad ugrozio ne samo opskrbu vodom nego i sklonište "Obućaru" s 3000 civila, a i Borovo Komerc koji je služio kao pomoćna bolnica. Jedan od najžešćih napada vođen je pod zapovjedništvom Arkana.

U ovoj se epizodi također govori i o pokolju policajaca u Borovo Selu. Tu je sve počelo. Pretpostavljalo se da će to biti samo rutinska akcija u kojoj će uz malo pokazivanja snage osloboditi svoja dva zatočena pripadnika policije zarobljena od strane četnika. Tamo ih je dočekala klasična "sačekuša" - četnici iz Borovo Sela, četnici iz Srbije, rumunjski plaćenici, šešeljevci, beli orlovi. Spasila ih je sreća i vlastita sposobnost, no nisu svi imali sreće.

Glavni junaci ove epizode su Marko Filković, Ivo Komšić, Zdravko Mamić, Ivica Mikula...

Scenaristi serije iz 2008. godine su redatelj Eduard Galić i producenti Dominik Galić i Marko Babić. Direktor produkcije je Dominik Galić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!