HRT i ovog Božića pripremio bogat filmski i serijski program

16.12.2022.

10:59

Autor: Komunikacije HRT-a

Bogat blagdanski program

Bogat blagdanski program

Foto: promo / promo

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ovog je Božića za svoje gledatelje pripremila velik broj atraktivnih prigodnih dokumentarnih i igranih filmova i serija za sve ukuse i generacije.

Prvi program Hrvatske televizije u subotu na Badnjak, 24. prosinca u 14:05 prikazat će "Veseli Božić". Riječ je o kanadskom ljubavnom filmu. Lauren i njezina najbolja prijateljica Colleen dobile su posao iz snova - prirediti najbolji i najčarobniji Božić do tada.

Veseli Božić

Veseli Božić

Foto: promo / promo

Ubrzo nakon, u 15:30 na rasporedu je dokumentarni film "Divlji dom Djeda Božićnjaka". U blagdansko vrijeme razmišljamo o čudesnom svijetu, daleko na sjeveru. Većini nas poznat je pod nazivom Laponija, magičan dom Djeda Božićnjaka. No daleko od svečanih svjetala, Djedov dom čak je čarobniji no što zamišljamo. U divljini koja se stalno mijenja žive izvanredne divlje životinje. Tijekom duge, mračne zime mošusna goveda nepomično odolijevaju snažnom vjetru, suri orlovi bore se za plijen, a laponske sove prelaze velike udaljenosti kroz zaleđenu šumu.

 Divlji dom Djeda Božićnjaka

Divlji dom Djeda Božićnjaka

Foto: promo / promo

Od 21:20 sati HTV će prikazati izvrstan dokumentarac "Tiha noć - Pjesma za svijet". Riječ je o glazbenom dokumentarnom filmu o stvaranju i kulturnom utjecaju najpoznatije božićne pjesme na svijetu nastale 1818. u Salzburgu u Austriji. Prevedena na 140 jezika, "Tiha noć" izazvala je božićni prekid vatre u Prvom svjetskom ratu, a verzija Binga Crosbyja postala je treći najprodavaniji singl u povijesti. Ukratko, ovo je uistinu pjesma za svijet! Pripovjedač je Hugh Bonneville, a dokumentarni film uključuje nove snimke renomiranih zvijezda na raznim jezicima. Sudjeluju: Kelly Clarkson, Joss Stone, John Rhys-Davies i mnogi drugi.

Tiha noć pjesma za svijet

Tiha noć pjesma za svijet

Foto: promo / promo

Na Božić, 25. prosinca od 14:20 na rasporedu je fantastična obiteljska komedija "Čudesna dadilja". G. Brown (C. Firth) već je očajan, jer ne može svladati svoje sedmero djece, koja su postala nemoguća otkako im je umrla majka. Mora se što prije oženiti, ne samo radi njih, nego i zato što mu je bogata teta Adelaide (A. Lansbury) dala rok od samo mjesec dana za to, u protivnom mu neće dati novac. G. Brown ostat će bez kuće, a djeca će završiti u sirotištu. Djeca ne znaju za situaciju u kojoj se otac nalazi već da su u svim pričama maćehe zle i okrutne, te čine sve kako bi oca omela u ženidbi. A svojim nepodopštinama otjeraju i svaku dadilju koju otac nađe. U potrazi za rješenjem g. Brown začuje neobičan glas koji ga upućuje da potraži dadilju McPhee (E. Thompson). Ovaj neopisivo zabavan zanimljiv, dopadljiv i duhovit film snimljen je prema priči britanske spisateljice Christianne Brand koja je napisala tri knjige priča o dadilji Matildi, koje su bile predložak za scenarije filmova (Čudesna dadilja i Povratak čudesna dadilje).

Čudesna dadilja

Čudesna dadilja

Foto: promo / promo

U 16:45 na programu je dokumentarni film "Zimska zemlja čuda". Ovaj čaroban jednosatni dokumentarni film u potpunosti je sniman na snijegu i prikazuje dirljive priče o životinjama. Skotna sjeverna medvjedica u potrazi je za snježnim brlogom; mladunac morža nastoji se ugrijati među pripadnicima krda; sićušni bijeli mladunac lasice igra se skrivača s malom vjevericom. Svaku ganutljivu priču prati zabavan tekst, uz uzbudljivu glazbu i očaravajući dizajn zvuka.

 Zimska zemlja čuda

Zimska zemlja čuda

Foto: promo / promo

Posebna poslastica za gledatelje Hrvatske televizije na Božić je film "Downton Abbey", kojeg HTV premijerno prikazuje u udarnom terminu od 21:50. Riječ je o povijesnoj drami čija je radnja smještena u 1927. godinu, a u njezinu je središtu dolazak kraljevskog para u raskošnu kuću obitelji Crawley u Yorkshireu. Zajedno s njihovim osobljem u Downton stiže i ubojica koji pokuša ubiti kralja. Crawleyjevi i njihova posluga dolaze u sukob s kraljevskom svitom, prije svega kraljičinom dvorskom damom, koja se posvađala s obitelji Crawley oko nasljedstva. Radnja filma temelji se na stvarnom događaju, posjetu britanske kraljevske obitelji Wentworth Woodhouseu 1912. godine, u sklopu kraljevske turneje po zemlji.

 Downton Abbey

Downton Abbey

Foto: promo / promo

U 0:35 na programu je romantična drama "Božić sa strancima". Rose (S. Sarandon) je uspješna nakladnica čiji je privatni život u rasulu, dok se društveni svodi na svakodnevne posjete majci koja leži u bolnici oboljela od Alzheimerove bolesti. Ondje na Božić susreće tajanstvenoga Charlieja (R. Williams) za kojega nije sigurna je li stvaran čovjek ili plod njezine razigrane mašte. Mike (P. Walker) je posesivni i ljubomorni policajac koji je Božić želio dočekati sa svojom lijepom djevojkom Ninom (P. Kruz), ali ga je u tome spriječila teška narav. Nina odlazi obitelji, a mladić slučajno susreće Artieja koji je uvjeren da je Mike reinkarnacija njegove pokojne supruge.

 Božić sa strancima

Božić sa strancima

Foto: promo / promo

Na blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca u 21:50 na rasporedu je emisija Papa Franjo: Božić kakav bih želioSveti Otac razgovarao je s talijanskim novinarom vatikanistom Fabiom Marcheseom Ragonom. Odgovarao je na brojna pitanja iznoseći svoja razmišljanja o ratu, politici, siromasima te Svjetskom nogometnom prvenstvu. 

Ponedjeljak, 26. prosinca na Prvom

Ponedjeljak, 26. prosinca na Prvom

Foto: Papa Franjo: božić kakav bih želio / emisija

Iza ponoći od 0:45 vidjet ćemo film "Božićna koliba". Fotografkinja Grace odlazi preko božićnih praznika u planinsku kolibu s majkom Helenom i kćeri Lexi kako bi okrenula novi list u životu nakon nedavnog razvoda. Spletom okolnosti, najprodavaniji autor ljubavnih romana, Jack, stiže u istu kolibu kako bi mogao pisati u miru. Grace zove tvrtku za iznajmljivanje kako bi riješila nesporazum, no ona ne radi do sutra. Helen predlaže da svi zajedno prenoće u kolibi jer ima dovoljno mjesta za sve.

 Božićna koliba

Božićna koliba

Foto: promo / promo

Drugi program Hrvatske televizije na Badnjak donosi još više atraktivnih sadržaja, među kojima je film za djecu "Pinocchio" u 12:20. Pisca Carla Lorenzinija, kojemu je umjetničko ime Collodi, izdavač pritišće da napiše novu dječju priču; ako je moguće, prema tadašnjoj modi, priču koja počinje s "Bio jednom jedan kralj..." No Collodi bi želio napisati nešto drugo. Ali nema ideja za novu priču sve dok, kako bi popravio svoj pisaći stol, ne ode melankoličnome stolaru majstoru Geppu. Collodi, preko svoje tajnice Elise, sazna da je Geppo usamljen jer mu je supruga umrla na porodu, a s njom i tek rođeni sin. To ga veoma ražalosti pa ga Geppova situacija nadahne za novu priču. Stoga se baca na posao i započne priču s "Bio jednom jedan komad drva..."

Najpoznatija talijanska priča na svijetu zanimljiva je metafora odnosa otac - sin u kojoj se priča o lutku koji je postao dječak pa se uči tomu da postane sin sjedinjuje s modernom no dubokom ironijom o ocu koji se uči tomu da to i postane.

 Pinocchio

Pinocchio

Foto: promo / promo

Odmah nakon Pinocchia, na redu je dokumentarni film "Dugo putovanje božićnog drvca" s početkom u 13:45. Čudna je sudbina božićnog drvca: treba mu više od deset godina da naraste, a na kraju završi u našoj dnevnoj sobi gdje ugiba gledajući pod sobom božićne darove. Deset godina naš bor putuje Europom. Putovanje mu počinje u gruzijskim šumama. Ondje se njegovo sjeme bere s vrhova stogodišnjih stabala. Nakon toga odlazi u Dansku, neprikosnoveni tržišni lider koji Europu preplavljuje borovima.

Dugo putovanje božićnog drvca

Dugo putovanje božićnog drvca

Foto: promo / promo

U 17:05 vidjet ćemo dokumentarni film "Sretan rođendan g. Bean!". Točno 1. siječnja 1990. ITV je prikazao samostalnu epizodu nove humoristične serije "Gospodin Bean" s Rowanom Atkinsonom u glavnoj ulozi. Ona na zabavan i domišljat način prikazuje frustracije u svakodnevnom životu, ali s katastrofalnim posljedicama. Trideset godina poslije dokumentarni film istražuje uzroke popularnosti ovog antijunaka te kako je serija od samo 14 epizoda postala globalna senzacija koja nas i danas nasmijava.


Sretan rođendan g. Bean!

Sretan rođendan g. Bean!

Foto: promo / promo

Odmah nakon Mr. Beana slijedi hrvatski igrani film za djecu "Moj Dida je pao s Marsa" koji je na rasporedu u 17:50 sati. Kakav je osjećaj sjuriti se iz svemira na Zemlju, upasti u ledenu rijeku ili voziti vjetrogon, saznat ćemo u filmu o neobičnim pustolovinama djevojčice Une i robota, izvanzemaljca Dode. Njihov je zadatak u manje od 24 sata spasiti Uninu djelomično izvanzemaljsku obitelj.


 Moj dida je pao s Marsa

Moj dida je pao s Marsa

Foto: promo / promo

U udarnom terminu od 20:15 na rasporedu je druga epizoda izvrsne dramske serije "Izabrani" o životu i djelovanju Isusa Krista.


Izabrani

Izabrani

Foto: promo / promo

Od 22:30 na redu je igrani film "Čudo u 34. ulici", fantastična obiteljska drama. Šestogodišnja Susan (M. Wilson) ne vjeruje u Djeda Božićnjaka. Tome ju je podučila njezina majka Dorey (E. Perkins), koja radi kao glasnogovornica manhattanske robne kuće Cole's. Istodobno, šarmantni starčić Kriss Kringle (R. Attenborough) igrom slučaja zamijeni pijanog zaposlenika Cole'sa koji je zadužen glumiti Djeda Božićnjaka na paradi za Dan zahvalnosti. Gospodin Kringle postane takav hit da ga Elizabeth angažira kao stalnog zaposlenika robne kuće. Snimljen na temelju istoimenog klasika iz 1947. godine, "Čudo u 34. ulici" dražestan je i dobrodušan film koji ostaje vjeran duhu originala.

Čudo u 34. ulici

Čudo u 34. ulici

Foto: promo / promo

Na Božić, 25. prosinca, u 10:50 na rasporedu je božićno izdanje serije Detektiv Murdoch "Murdochov Božić". Kad dobrotvora nađu mrtvog uoči blagdana, a darovi koje je htio podijeliti djeci Toronta nestanu, Murdoch, dr. Ogden i ostali moraju riješiti ubojstvo i spasiti Božić. U snježnoj noći prije Božića Murdoch (Yannick Bisson) i dr. Ogden (Hélene Joy) prisustvuju zabavi u domu McGowanovih s inspektorom Brackenreidom (Thomas Craig), njegovom ženom Margaret (Arwen Humphreys) i pozornicima Crabtreejem (Jonny Harris) i Higginsom (Lachlan Murdoch). Svatko ima svoje viđenje izgleda i duha blagdana i dr. Ogden je drago što se Murdoch sve više zagrijava za proslavu njihovog prvog Božića u braku.


Murdochov Božić

Murdochov Božić

Foto: promo / promo

U 14 sati na programu je prvi dio dvodijelnog dokumentarnog filma "Luda pustolovina Louisa de Funesa". Svjetski poznat po savršenom osjećaju za trenutak i po nevjerojatnim glumačkim interpretacijama, Louis de Funès bio je jedan od najboljih glumaca svojeg naraštaja. No tko je on bio uistinu? Je li moguće da se iza osmijeha i nezaboravnih grimasa (žandar, Fantômas, mali šef...) krio osjetljiv i suzdržan čovjek? U 15 sati slijedi drugi dio pod nazivom "Perfekcionist".


 Luda pustolovina Louisa de Funesa

Luda pustolovina Louisa de Funesa

Foto: promo / promo

U 15:55 sati slijedi dokumentarni film "George Clarke - Čudesni prostori - snježni specijal". U ovoj specijalnoj epizodi Čudesnih zamisli Georgea Clarkea, George i Will Hardie istražuju genijalne brvnare skrivene među snježnim vrhovima švicarskih i talijanskih Alpa. Svoje epsko putovanje počinju na vidikovcu smještenom na 4000 m nadmorske visine. Kreću u pohod velebnim planinama koji će ih odvesti do tajnog skijaškog konačišta maskiranog u stijenu, zatim do kućice na drvetu koja podsjeća na golemi žir, u tradicionalnu švicarsku kolibu izgrađenu gotovo isključivo od betona, do hotela na vrhu planine koji oduzima dah i svijetli u mraku te do skrivene promatračnice koja se rotira zajedno sa zvjezdanim nebom.

George Clarke - Čudesni prostori - snježni specijal

George Clarke - Čudesni prostori - snježni specijal

Foto: promo / promo

U udarnom terminu od 20:15 slijedi treća epizoda serije "Izabrani".

Iza ponoći od 0:10 na programu je posebno izdanje showa "Graham Norton i gosti".

Izabrani

Izabrani

Foto: promo / promo

Na blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca od 14:15 na programu je kriminalistički film "Tajna dvorišne rasprodaje: Pandorina kutija. Snaha ugledne obitelji Andronicus zatraži Jennifer da joj pomogne s tajanstvenom kutijom, koju joj je ostavila njezina svekrva. Naime, kutija je nestala, a neki od članova obitelji ubrzo su umrli.


U udarnom terminu od 20:15 na rasporedu je animirani film "Ledeno doba 2: Zatopljenje". Dok ga muči sumnja da je jedini preostali pripadnik svoje vrste, dobrodušni mamut Manny (glas Ljubomira Kerekeša) uz pomoć brbljavog ljenjivca Sida (glas Ede Maajke) i naizgled grubog no zapravo plemenitog tigra Diega (glas Tarika Filipovića) shvaća da će zbog globalnog zatopljenja ledena brana koja njihovu dolinu odvaja od mora uskoro popustiti. Odlučivši s ostalim životinjama potražiti novo stanište, njih trojica ubrzo kreću na opasno putovanje tijekom kojeg će Manny upoznati šarmantnu Ellie (glas Darije Knez), mamuticu uvjerenu da je oposum.

Ledeno doba

Ledeno doba

Foto: promo / promo

Od 21:50 slijedi komedija "Tatica u suknji". Daniel Hillard (R. Williams) rastavljen je čovjek kojem strašno nedostaju njegova djeca koju smije posjećivati isključivo subotom. Po zanimanju je glumac, sinkronizira crtiće i ima nevjerojatan talent za oponašanje glasova. Domišljajući se načinu kako da što više vremena provede sa svoje troje djece, maskira se u sredovječnu englesku dadilju i prijavljuje na posao kod svoje bivše supruge.

Tatica u suknji

Tatica u suknji

Foto: promo / promo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!