16:05 / 03.03.2022.

Autor: HRT

HRT promijenio HTV shemu zbog rata u Ukrajini

Zgrada HRT-a

Zgrada HRT-a

Foto: HRT / HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT), kao najgledaniji javni medijski servis u regiji i ovom dijelu EU-a, zbog novonastale i aktualne globalne ratne i krizne sutuacije s ruskom invazijom na Ukrajinu, već je od samog početka Rata u Ukrajini promijenio svoju programsku shemu na Prvom i Četvrtom programu.

Četvrti program HTV-a, kao i uvijek do sada, prvi je reagirao na izvanredne događaje u Ukrajini.

Odmah, prvoga dana napada Rusije na Ukrajinu, u četvrtak, 24.veljače 2022. počeli smo s izvanrednim emitiranjem emisije pod nazivom "Napad na Ukrajinu".

Izvanredni program od tog dana traje neprekidno, dan za danom.

U prvim danima na terenu je bila iskusna ratna reporterka Redakcije IMS-ove Vanjske politike, Elizabeta Gojan, sa svojom tročlanom reportersko-snimateljsko-tonskom ekipom u Lavovu, u Ukrajini, dok je na mađarsko-ukrajinskoj granici bio reporter Igor Rotim.

U srijedu, 2. ožujka 2022. na ratni teren krenula je i reporterka Ivana Šilović.

Kako izgleda jedan radni dan na HTV-4:

Program počinje u 7 sati prvim Vijestima o stanju u Ukrajini, najnovije snimke s bojišta emitiraju se do punog sata, kad opet emitiramo Vijesti. Od 8:30 u emisiju "Rat u Ukrajini" - uz voditelja Petra Vlahova - počinju dolaziti gosti, od kojih će neki ostati u studiju i cijeli dan.

U studiju se izmjenjuju gosti, u kombinaciji s najnovijim snimkama iz Ukrajine, te Vijestima, koje se emitiraju svaki puni sat izvanredni program traje neprekidno do večernjih sati, kad opet počinje izvanredna emisija uživo s gostima HTV 4 emitira također i podnevni Dnevnik, središnji Dnevnik u 19 sati te Dnevnik 3.

Vijesti se emitiraju do sat iza ponoći - s najnovijim informacijama - a nakon toga svakih sat na programu su i naše Flash Vijesti.

Petar Vlahov

Petar Vlahov

Foto: HRT / HRT

- HTV-4 najbolji je izbor za izvanredne događaje poput ovoga. U izvanrednom "modu" emitiranja ostat ćemo sve dok to događaji na terenu budu od nas zahtijevali. Nažalost, ratovi poput ovoga postali su konstanta u suvremenom društvu, uz bitnu razliku da je ovaj put riječ o ratu na području Europe, s takvim tenzijama da nije nemoguće da se pretvori i u globalni sukob s nesagledivim posljedicama. Naravno, nadamo se da će ova agresija Rusije na Ukrajinu ubrzo postati prošlost, te da neće biti potrebe za izvanrednim programom s mirsom rata. Do tada, HTV-4 (uz permanetnu, isprepletenu ukrajinsku i hrvatsku zastavu u desnom gornjem uglu ekrana) ostaje glavni punkt za sve najnovije informacije s terena, analize stručnjaka te najnovije snimke s tla Ukrajine, naglasio je tom prigodom Dražen Miočić, urednik programskog kanala HTV-4.

Miočić Dražen

Miočić Dražen

Foto: Krasnodar Peršun / -

I najgledanija jutarnja mozaična emisija HTV-a, popularna "Dobro jutro, Hrvatska", od prvoga se dana ruske invazije na Ukrajinu, sa svim svojim programskim resursima, uključila u projekt informiranja i educiranja HRT-ova gledateljstva sa svim mjerodavnim informacijama i sugovonicima na sve teme vezane uz situaciju u Ukrajini:

- Prije početka rata, u utorak 22. veljače u DJH, imali smo razgovor s Filipom Višićem iz Lavova, a u četrvrtak ujutro, samo tri sata nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, imali smo već dan ranije dogovoreno skype uključenje s bivšim ukrajinskim veleposlanikom u Hrvatskoj, Markianom Lubkivskim. Dan poslije razgovarali smo telefonom s Daliborom i Svitlanom Marijanović, koji su izlazili iz ratom zahvaćene Ukrajine. Uslijedili su svakodnevni kontakti i razgovori u emisiji DJH s našim ljudima koji su bili tamo - među ostalim i s Darijom Srnom, hrvatskom veleposlanicom Anicom Djamić, skaypom smo razgovarali s profesoricom Ljudmilom Vasiljevom iz Lavova... Stav je uredništva DJH da svakodnevno na sve moguće načine osiguramo neku živu riječ iz Ukrajine.
Tako smo redovito imali i uključenja naših reportera iz Ukrajine, Igora Rotima i Ivane Šilović, a u studiju smo ugostili i ugledne stručnjake koji su govorili o opasnostima od Putinove prijetnje nuklearnim ratom. Ugostili smo u Zagrebu u studiju DJH i doktora Tončija Tadića, a u Osijeku liječnika obiteljske medicine koji je argumentirano objašnjavao zašto ne trebamo širiti paniku i kupovati jod... Uz pomoć naših redovnih reporterskih javljanja, svako jutro osiguravamo i javljanja iz mjesta gdje dolaze izbjeglice iz Ukrajine i aktivnosti Crvenog križa i Caritasa - izjavila je tom prigodom urednica Mozaičnog programa HTV-a Ana Milić.

Filip Višić

Filip Višić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Najbolji svjetski dokumentarci o Putinu i njegovoj agresiji na Ukrajinu - samo na HTV-1:

Kad je pak riječ o HRT-ovu Stranom dokumetarnom programu HTV-a, njegova urednica Mira Vočinkić, još od prvioh najava mogućeg rata u Ukrajini, danonoćno pregledava snimke i dokumentarne priloge vodećih inozemnih TV-kuća, i promptno ih nastojii otkupiti za potrebe emitiranja na HTV-1:

U petak, 4. ožujka na HTV-1 u 20:10: emitirat ćemo BBC-jev dokumentarni film Panorama: Putinov rat u Ukrajini, u subotu, 5. ožujka na HTV1 u 20:10 na HTV-1 emitirat ćemo dokumentarni film Rusija protiv Rusije, u utorak 8. ožujka, srijedu 9. ožujka  i četvrtak 10. ožujka u 21 sat na HTV1 emitirat ćemo dokumentarni serijal Putin: Ruska špijunska priča.

Utorak, 8. ožujka na Prvom

Utorak, 8. ožujka na Prvom

Foto: Putin: Ruska špijunska priča / dokumentarna serija

-  Od prvog dana ruskog napada na Ukrajinu, odmah smo reagirali promjenom na našem Četvrtom programu, a od prije nekoliko dana i na našem Prvom programu HTV-a, stavljajući ponajbolje svjetske dokumentarce o rusko-ukrajinskom ratu. Gledateljima želimo, osim promptnih informacija u Vijestima, ponuditi i dublju sliku uzroka ruske izvazije na Ukrajinu. Stoga smo se odlučili na ovakav potez, promjerne stabilne sheme HTV -a u prime-timeu, naglasio je Bruno Kovačević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!