Hrvatska, moja domovina

31.01.2022.

14:04

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Dokumentarni film Hrvatska, moja domovina, scenarista i redatelja Želimira Čabraje, emitiramo u srijedu, 2. veljače, u 20:05 na Trećem. Film tematizira hrvatski mirovni pokret Bedem ljubavi, koji su 1991. godine pokrenule žene i majke stotina hrvatskih mladića, koji su u vremenu stvaranja mlade neovisne Hrvatske bili "zatočeni" diljem gradova tadašnjih kasarni bivše JNA, na temelju neustavne i nepravedne odluke glavnog stožera bivše armije o produžetku služenja vojnog roka na tri mjeseca.

To je izazvalo najprije spontana, a ubrzo i organizirana okupljanja hrvatskih majki i žena, a potom i niza hrvatskih intelektualaca predvođenih Vladom Gotovcem ispred vojarni u Zagrebu, Karlovcu, Šibeniku te većini hrvatskih gradova.

U ovom filmu pratimo svjedočanstva hrvatskih majki u spašavanju svojih sinova kroz ispovijesti u kojima opisuju psihičke torture tijekom ljeta 1991., od kojih se mnogi mladići nisu oporavili do danas.

Karlovac je hrvatski grad na čijem je području bio veliki broj vojarni bivše JNA. Članice karlovačkog Bedema ljubavi i Društva Hrvatska žena u suradnji s tadašnjim političkim vodstvom Grada Karlovca krajem kolovoza 1991. velikim okupljanjem građana ispred bivšeg vojnog garnizona šalju jasnu, hrabru i nepokolebljivu poruku mira s jednim ciljem: 

Vratite naše sinove!

Nekolicina mladića se nikada nije vratila, a mnogo njih odmah nakon povratka iz bivše armije priključuje se Hrvatskoj vojsci u obrani svoje Domovine. Jedan od junaka našeg filma je karlovački branitelj Hrvoje Jovanović. Nakon povratka iz Srbije priključio se 110.karlovačkoj brigadi u kojoj ostaje do oslobođenja Hrvatske, nažalost do danas trpi psihičke posljedice rata.

Ovo nije film o ratu, već film vjere i ljubavi majki prema svojim sinovima, koji kao nikada do tada nije istaknuo hrabru ulogu žena u mirnodopskim nastojanjima da se izbjegne rat na području bivše Jugoslavije.

Film posvećujemo svim hrvatskim braniteljima, njihovim majkama i obiteljima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!