Hrvatske katedrale: Zagrebačka katedrala

02.04.2022.

12:53

Autor: HRT

Nedjelja, 17. travnja na Prvom

Nedjelja, 17. travnja na Prvom

Foto: Hrvatske katedrale / dokumentarna serija

U nedjelju, 17. travnja, u 20:10 na Prvom ne propustite drugi nastavak dokumentarne serije Hrvatske katedrale naziva Zagrebačka katedrala.

video thumb

Najveće sakralno zdanje u Hrvatskoj doista ima dugu i uzbudljivu povijest, sve od osnutka biskupije 1094. i gradnje prve crkve koju ruše Tatari. Tijekom sljedećih stoljeća - slobodno se može reći do naših dana - na istom se mjestu na pitomom kaptolskom brežuljku može pratiti kako je katedrala, vidljiva s mnogo mjesta u gradu, rasla, kako se uređivala, ali i stradavala od požara, potresa.

Nedjelja, 17. travnja na Prvom

Nedjelja, 17. travnja na Prvom

Foto: Hrvatske katedrale / dokumentarna serija

No svi su ti dramatični događaji bili svojevrsni pokretači za nove početke, sve sa željom da katedrala i dalje živi i bude svima na ponos. I u potresu koji je 2020. pogodio Zagreb katedrala je podijelila sudbinu grada. Oštećena je i zatvorena za vjernike, pa će za mnoge upravo kadrovi koje smo snimili biti prilika vidjeti kako danas izgleda, u očekivanju obnove.

Scenaristica dokumentarne serije je Edda Dubravec. Redatelj je Luka Marotti, direktor fotografije Želimir Guberović, producent Frano Boban, a skladatelj Emilio Kutleša. Urednica je Tatjana Kanceljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!