Hrvatski klasici: Kuda idu divlje svinje

25.03.2022.

14:40

Autor: HRT

Subota, 9. travnja na Prvom

Subota, 9. travnja na Prvom

Foto: Kuda idu divlje svinje / serija

TV serija od deset nastavaka Kuda idu divlje svinje, scenarista Ive Štivičića i redatelja Ivana Hetricha, snimljena je 1971. Četvrti nastavak slijedi u subotu, 9. travnja, u 18 sati na Prvom. 

Akcijskog karaktera serija je odmah stekla veliku naklonost gledatelja, a poslije se o njoj govorilo kao o jednom od najvećih dostignuća domaće televizijske produkcije. Da podsjetimo, radnja se zbiva u okolici Zagreba, od 1941. do kraja 1943. godine.

Iskusni i plodni televizijski scenarist Ivo Štivičić ovdje se odlučio na ispitivanje jednog međuprostora kakav se stvara samo u ratnim okolnostima. U tom međuprostoru Štivičićevi junaci, koristeći se općom konfrontacijom, brutalno ostvaruju svoje privatne ciljeve.

Njima opće bezakonje služi kao štit iza kojeg je sve dopušteno. Njihovi se postupci, međutim, sve više prepleću s tijekom općih zbivanja, pa ni oni za koje je rat bio samo dobra prilika za ilegalnu trgovinu i šverc ne mogu ostati po strani opće drame vremena... 

U seriji glume Ljubiša Samardžić (Crni Rok), Mladen Crnobrnja (Plik), Gordan Pičuljan (Šarac), Fabijan Šovagović (Mile Vrbica), Ivo Serdar (Šojka), Jovan Ličina (Veriga), Izet Hajdarhodžić (Papagini), Miodrag Lončar (Lujo), Svetlana Bojković (Vera), Vesna Malohodžić (Jelena), Sabrija Biser (Moljac), Adem Čejvan (Čaplja).

Redatelj je Ivan Hetrich. Snimatelj je Milivoj Vižintin, a scenograf Duško Jeričević. Urednica Antologije dramskog programa je Maja Gregl.

Serija je dostupna i na našoj multimedijskoj platformi HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!