Hrvatski klasici: Naše malo misto - Avijatičar

13.09.2021.

14:46

Autor: HRT

Subota, 25. rujna na Prvom

Subota, 25. rujna na Prvom

Foto: Naše malo misto / serija

U subotu, 25. rujna, u sklopu ciklusa Hrvatski klasici, u 18 sati na Prvom programu počinjemo s ponovnim emitiranjem dramske serije Naše malo misto, za koju je scenarij napisao splitski novinar, publicist i humorist Miljenko Smoje, a redatelj je bio Daniel Marušić.

video thumb

Naše malo misto nesvakidašnja je kronika događaja u jednom malom dalmatinskom mjestu koje u sebi nosi bitne značajke i svih ostalih malih dalmatinskih mjesta. Mjesni poštar pripovjedač je koji pred gledatelje iznosi sve što se događalo s ljudima u tom mjestu od predratne 1936. do kraja šezdesetih godna.

To dugo razdoblje s podosta burnih povijesnih događaja, koji se kao u iskrivljenom zrcalu odražavaju na sudbine stanovnika "malog mista", dalo je obilje zanimljive građe, a sve što se događalo Miljenko Smoje prikazao je kroz reakcije svojih likova.

Subota, 25. rujna na Prvom

Subota, 25. rujna na Prvom

Foto: Naše malo misto / serija

Serija je već pri prvom prikazivanju, 1969. godine, stekla iznimnu naklonost publike, a likovi poput dotura Luigija, njegove Bepine, Anđe Vlajine, Servantesa i drugih, ostali su nezaboravni.

Redatelj serije Daniel Marušić načinio je upravo savršenu glumačku podjelu koju su nosili Mirko Vojković, Karlo Bulić, Asja Kisić, Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Vladimir Medar, Ivica Vidović i dr. Svi su glumci dali antologijske kreacije, pa su postali i dio kulturološke baštine kao likovi-prototipovi.

Snimatelj je bio Branko Blažina, kostimografkinja Jasna Novak, a montažerka Blaženka Jenčik.

Ne propustite 1. epizodu naziva Avijatičar 25. rujna u 18 sati na Prvom! Serija se nalazi i u videoteci platforme HRTi.

Subota, 25. rujna na Prvom

Subota, 25. rujna na Prvom

Foto: Naše malo misto / serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!