16:04 / 06.03.2021.

Autor: HRT

Hrvatski kraljevi: Dux Chroatorum

Nedjelja, 21. ožujka na Drugom

Nedjelja, 21. ožujka na Drugom

Foto: Hrvatski kraljevi / dokumentarna serija

U nedjelju, 21. ožujka na Drugom programu u 22:25 prikazujemo 2. epizodu dokumentarno-igranu seriju Hrvatski kraljevi (2011.).

Nedjelja, 21. ožujka na Drugom

Nedjelja, 21. ožujka na Drugom

Foto: Hrvatski kraljevi / dokumentarna serija

Druga epizoda započinje prvim vrhuncem hrvatske države - vremenom velikoga vladara, kneza Trpimira. Vidjet ćemo njegovu bitku s Bizantom, u kojoj je pobijedio vojsku moćnoga Carstva, te saznati i o njegovim drugim pobjedama, poput one protiv Bugara. Upoznat ćemo Trpimira i kao velikoga mecenu Crkve i kulture uopće, a o njemu je pisao i tadašnji filozof i disident Gottschalk, koji je neko vrijeme proveo na Trpimirovu dvoru. Trpimir je prvi vladar koji se naziva "dux Chroatorum" - knez Hrvata.

Nadalje, upoznat ćemo i kneza Domagoja, kojega su Mlečani nazvali "najgorim knezom Slavena". Ovaj svojeglavi i agresivni hrvatski knez ratovao je na sve strane, pa je tako sudjelovao i u opsadi talijanskoga Barija, koji su tada u rukama držali Arapi - gledatelji će moći uživati u spektakularnim scenama opsade. Osim toga, jedan od naših sedam seljaka, Ljutiša, u ovoj će epizodi pasti u dužničko ropstvo, a njegovi će ga prijatelji spasiti od ropskoga rada.

Uloge: kralj Tomislav - Vjeran Mišurac, novinar HRT-a, knez Trpimir - Boško Vladović, sinjski alkar, Sinj, knez Branimir - Mirko Penić, časnik u Hrvatskoj vojsci, Sinj, knez Borna - Josip Tabak, student povijesti i arheologije, Mostar, Ljudevit Posavski - Tihomir Ajduković, časnik u Hrvatskoj vojsci, Sinj, kralj Zvonimir - Aldo Tončić, profesionalni kaskader, kralj Stjepan Držislav - Dario Mačešić, majstor tona HRT-a, dužd Petar Tradenik/Zula - Dubravko Prugovečki, montažer serije "Hrvatski kraljevi", knez Mislav/Dobreša - Miro Rezić, producent serije "Hrvatski kraljevi", knez Domagoj/Vukota - Domagoj Burić, scenarist i redatelj "Hrvatskih kraljeva", Ljutiša - Miro Mioč, producent "Hrvatskih kraljeva"...

Autor glazbe, scenarist i redatelj je Božidar Domagoj Burić.

Kostimografija Vjera Ivanković, montaža Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, a producenti Miroslav Rezić i Miro Mioč.

Emisiju možete pogledati i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!