08:16 / 22.04.2021.

Autor: HRT

Hrvatski premijeri osobno: Franjo Gregurić

Franjo Gregurić

Franjo Gregurić

Foto: Hrvatski premijeri osobno / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 3. svibnja na Četvrtom programu u 20:05 pogledajte 3. epizodu dokumentarne serije Hrvatski premijeri osobno. "Tvrda struja u HDZ-u počinila je puno zla!" izjavio je za seriju "Hrvatski premijeri osobno", dr. Franjo Gregurić, predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva od srpnja 1991. do rujna 1992. O njegovoj ulozi u naoružavanju Hrvatske oružjem sovjetskog bloka, vođenju hrvatske ekonomije u najtežim ratnim uvjetima te sukobu "tehnomenadžerske" i "desne" struje u HDZ-u govore Ivić Pašalić, Vladimir Šeks i Mladen Vedriš.

U epizodi se pojašnjava zašto Gregurića smatraju jednim od uspješnijih hrvatskih premijera iako mu je mandat trajao nešto više od godinu dana, te kako je u ratu funkcionirala hrvatsko-ruska politička suradnja.

"Zahvaljujući Gregurićevim vezama u Rusiji, u ratu smo nabavili 20 MIG-ova i spasili brodogradnju brodovima za ruske naručitelje", za seriju svjedoči Davor Štern, bivši ministar gospodarstva i direktor INA-e.

Gregurić obilazi mjesta koja su obilježila njegovo djetinjstvo u Loboru, prisjeća se svog odlaska u Moskvu na čelno mjesto trgovačke tvrtke "Astra". O poslovima i druženju hrvatske predratne elite u Moskvi te o lobijima u hrvatskoj privatizaciji za seriju govore poduzetnik Davor Štern, ekonomist Guste Santini i drugi.

Scenarist i redatelje je Gordan Malić, snimatelj Dubravko Ćuk, producent Dominik Galić, montažer Karlo Gorup.

Produkcija: MissArt za HRT, 2017.

Urednik je Željko Rogošić.

Seriju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

 

Franjo Gregurić

Franjo Gregurić

Foto: Hrvatski premijeri osobno / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!