Hrvatski premijeri osobno: Josip Manolić

12.10.2021.

08:23

Autor: HRT

Srijeda, 27. listopada na Četvrtom

Srijeda, 27. listopada na Četvrtom

Foto: Hrvatski premijeri osobno / dokumentarna serija

- Tuđman se i sam bojao da ga njegovi suradnici ne prisluškuju!, tvrdi za seriju Hrvatski premijeri osobno Josip Manolić, suosnivač HDZ-a i drugi hrvatski premijer (kolovoz 1990. - srpanj 1991.). Epizoda koju prikazujemo u srijedu, 27. listopada, u 20:05 na HTV4, posvećena je Josipu Manoliću te prati njegovo odrastanje u Kalinovcu, rad u prvim ilegalnim ćelijama SKOJ-a, odlazak u partizane i djelovanje u zloglasnoj OZNI.

Manolić otkriva zašto je bio za likvidacije neprijatelja komunističkog pokreta tijekom i poslije 1945. godine te kako se sredinom '90-ih razišao s dr. Franjom Tuđmanom kojeg je svojedobno učlanio u SKOJ.

- Poseban je osjećaj kad prvi put dobijete pištolj!, opisuje svoj revolucionarni portret Josip Manolić.

- Manolić je pripadao organizaciji koja je likvidirala stvarne, ali i potencijalne neprijatelje partije, smatra bivši dužnosnik hrvatskih tajnih službi dr. Ivo Lučić. U epizodi, Manolić svjedoči o teškom odrastanju u Bilogori i ranoj borbi za radnička prava, dugogodišnjem poznanstvu i razgovorima u četiri oka s dr. Franjom Tuđmanom. Prisjeća se i prijateljstva sa Stevom Krajačićem, jednim od najbližih suradnika Josipa Broza Tita, što za seriju potvrđuje i Budimir Lončar, bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova. 

Srijeda, 27. listopada na Četvrtom

Srijeda, 27. listopada na Četvrtom

Foto: Hrvatski premijeri osobno / dokumentarna serija

Manolić prvi put otkriva sve o najvećoj obiteljskoj tragediji, odlasku njegovog brata u ustaše i pogibiji u sukobu s partizanima. O ulozi Manolića u osnivanju HDZ-a, te prijateljstvu i razlazu s dr. Franjom Tuđmanom, za seriju govore bivši visoki dužnosnici Vlade, hrvatskih tajnih službi i HDZ-a - Vladimir Šeks, Ivić Pašalić, Perica Jurić, dr. Ivo Lučić i drugi.

Scenarist i redatelj dokumentarne serije je Gordan Malić. Snimatelj je Dubravko Ćuk, montažer Karlo Gorup, producent Dominik Galić, a urednik Željko Rogošić.

Produkcija: MissArt za HRT, 2017.

Dokumentarna serija dostupna je u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!