16:06 / 15.04.2021.

Autor: HRT

Hrvatski premijeri osobno: Josip Manolić

Ponedjeljak, 26. travnja na Četvrtom

Ponedjeljak, 26. travnja na Četvrtom

Foto: Hrvatski premijeri osobno / dokumentarna serija

U ponedjeljak, 26. travnja na Četvrtom programu u 20:05 prikazujemo 2. epizodu dokumentarne serije  Hrvatski premijeri osobno (2017.).

 "Tuđman se i sam bojao da ga njegovi suradnici ne prisluškuju!" tvrdi za seriju "Hrvatski premijeri osobno" Josip Manolić, suosnivač HDZ-a i drugi hrvatski premijer (kolovoz 1990. - srpanj 1991.). Epizoda posvećena Josipu Manoliću prati njegovo odrastanje u Kalinovcu, rad u prvim ilegalnim ćelijama SKOJ-a, odlazak u partizane i djelovanje u zloglasnoj OZNI. Manolić otkriva zašto je bio za likvidacije neprijatelja komunističkog pokreta tijekom i poslije 1945. godine te kako se sredinom '90-ih razišao s dr. Franjom Tuđmanom kojeg je svojedobno učlanio u SKOJ.

"Poseban je osjećaj kad prvi put dobijete pištolj!" - opisuje svoj revolucionarni portret Josip Manolić. "Manolić je pripadao organizaciji koja je likvidirala stvarne, ali i potencijalne neprijatelje partije", smatra bivši dužnosnik hrvatskih tajnih službi dr. Ivo Lučić.

U epizodi, Manolić svjedoči o teškom odrastanju u Bilogori i ranoj borbi za radnička prava, dugogodišnjem poznanstvu i razgovorima u četiri oka s dr. Franjom Tuđmanom.

 Prisjeća se i prijateljstva sa Stevom Krajačićem, jednim od najbližih suradnika Josipa Broza Tita, što za seriju potvrđuje i Budimir Lončar, bivši jugoslavenski ministar vanjskih poslova. Manolić prvi put otkriva sve o najvećoj obiteljskoj tragediji, odlasku njegovog brata u ustaše i pogibiji u sukobu s partizanima. O ulozi Manolića u osnivanju HDZ-a, te prijateljstvu i razlazu s dr. Franjom Tuđmanom, za seriju govore bivši visoki dužnosnici Vlade, hrvatskih tajnih službi i HDZ-a - Vladimir Šeks, Ivić Pašalić, Perica Jurić, dr. Ivo Lučić i drugi.

Ponedjeljak, 26. travnja na Četvrtom

Ponedjeljak, 26. travnja na Četvrtom

Foto: Hrvatski premijeri osobno / dokumentarna serija

Scenarist i redatelj je Gordan Malić, montažer Karlo Gorup, snimatelj Dubravko Ćuk, producent Dominik Galić.

Produkcija: MissArt za HRT, 2017.

Urednik je Željko Rogošić.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!