Hrvatski premijeri osobno: Nikica Valentić

26.10.2021.

08:32

Autor: HRT

Srijeda, 17. studenoga na Četvrtom

Srijeda, 17. studenoga na Četvrtom

Foto: Hrvatski premijeri osobno / dokumentarna serija

U srijedu, 17. studenoga u 20:05 na Četvrtom programu pogledajte treći nastavak dokumentarne serije Hrvatski premijeri osobno. Nikica Valentić po mnogima je bio najuspješniji hrvatski premijer (1993.-1995.). O potezima njegove vlade na suzbijanju inflacije svjedoče bivši ministri u vladi i poznati hrvatski ekonomisti. Ekonomski analitičar i novinar Ratko Bošković svjedoči o Valentićevoj ulozi u tzv. vaučerskoj privatizaciji. Epizoda opisuje nastanak "društva iz Hennesseyja", skupine lobista okupljenih oko Nikice Valentića, koju su mediji povezivali s privatizacijom hrvatskih tvrtki. S Nikicom Valentićem ekipa serije boravila je u njegovoj rodnoj Lici u kojoj vlada trend iseljavanja stanovništva.

"Nikica Valentić bio je premijer s kojim je Tuđman imao najbolje odnose, ali Tuđman nije znao ništa o ekonomiji", tvrdi za seriju eri osobno" Ivić Pašalić, bivši Tuđmanov savjetnik.

Valentić govori o prijateljstvu s predsjednikom Tuđmanom te o tome kako je dobio odriješene ruke za provođenje poznatih gospodarskih reformi (1993.-1995.). Ivić Pašalić svjedoči o razgovorima s Tuđmanom na temu privatizacije "Zagrebačke banke", dok Vladimir Šeks otkriva kako je u to vrijeme u HDZ-u zaustavljen njegov plan obračuna s korupcijom.

Srijeda, 17. studenoga na Četvrtom

Srijeda, 17. studenoga na Četvrtom

Foto: Hrvatski premijeri osobno / dokumentarna serija

Scenarist i redatelje je Gordan Malić, snimatelj Dubravko Ćuk, producent Dominik Galić, montažer Karlo Gorup.

P
rodukcija: MissArt za HRT, 2017.

Urednik je Željko Rogošić.

Seriju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj videoteci je i dostupna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!